makart

Koja je tajna veza između Starbaksa i književnosti?

Svima nam je poznata uobičajena izjava pisaca kako su poslednji roman napisali u lokalnom Starbaksu (sad to mogu da kažu i domaći autori) ili kako se baš tu nalaze da proćaskaju s prijateljima (kao Aleksandar Mekol Smit i Ijan Renkin u Edinburgu). Ali to nije jedina veza Starbaksa i literature.
10.06.2019.
koja je tajna veza između starbaksa i književnosti

Svima nam je poznata uobičajena izjava pisaca kako su poslednji roman napisali u lokalnom Starbaksu (sad to mogu da kažu i domaći autori) ili kako se baš tu nalaze da proćaskaju s prijateljima (kao Aleksandar Mekol Smit i Ijan Renkin u Edinburgu). Ali to nije jedina veza Starbaksa i literature. Naime, sam naziv lanaca kafea Starbaks referenca je na Melvilovog Mobi Dika.

Posle mnogo premišljanja te davne 1970 osnivači Starbaksa, pisac Gordon Bauker, profesor književnosti Džeri Boldvin i profesor istorije Zev Siegl konačno su se odlučili baš za ovaj naziv. Bauker je hteo da kafić nazovu Pikvod po brodu u knjizi koji je doživeo zlehudu sudbinu. Kreativni saradnik, Teri Hekler, koji će naposletku dizajnirati prepoznatiljiv logo, je oklevao. Rekao je: “Niko neće hteti da pije kafu iz Pikvoda!“

Ovo opaska nije bila puko neslaganje već je imala naučnu osnovu. Naime, Hekler im je objasnio kako je čitao istraživanje u kojem se tvrdi da reči koje počinju sa st imaju jaču fonetsku moć. Nisu se udubljivali u istinitost ove tvrdnje nego su odmah počeli da smišljaju reči koje su počinjale ovim slovima. Starbaks nije bio na toj listi.

Neko od prijatelja je pronašao staru mapu rudnika na planini Rajner na kojoj se nalazio grad Starbo. Bauker se istog trenutka setio Melvilovog junaka po imenu Starbak. Ostalo je istorija trenutno vredna milijarde dolara.

Naziv Starbaks priziva u sećanje romantiku otvorenih mora i tradiciju trgovine kafom prvih trgovaca crnim zlatom.

U filmskoj verziji Mobi Dika, Starbak voli kafu, a koliko znamo u knjizi se to uopšte ne pominje.

Budimo strpljivi, možda uskoro izađe i novo, izmenjeno i dopunjeno, izdanje Melvilovog romana koje će se deliti besplatno posle pet naručenih kafa.

Podelite: