Književnošću protiv saobraćaja

Želja grupe Luzinterptus je da književnost zavlada ulicama i osvoji javne površine nudeći prolaznicima ulicu bez saobraćaja ispunjenu knjigama koje su poput dragocenih predmeta osvetljene mekom svetlošću.
08.12.2019.
književnošću protiv saobraćaja

Španska anonimna grupa istomišljenika okupljena oko platforme Luzinterptus kreativno interveniše u javnim prostorima velikih gradova. Jedan od njihovih stalnih projekata je instalacija Književnost protiv saobraćaja. Njihova zamisao je da se deo grada koji je bučan, zagađen i pretrpan barem na jedno veče pretvori u oazu tišine, mira i zbližavanja građana.

Na ovaj način skreće se pažnja da u metropolama još uvek traje borba između saobraćaja i pešaka i da je teško naći rešenje za humaniji život u urbanom okruženju.

Gradovi odavno nisu po meri čoveka. Iako se vlasti u nekima od njih trude da smanje saobraćajno zagušenje u centru ili da organizuju dane bez automobila, ta nastojanja su i dalje nedovoljna da bi se nešto zaista promenilo.

Želja grupe Luzinterptus je da književnost zavlada ulicama i osvoji javne površine nudeći prolaznicima ulicu bez saobraćaja ispunjenu knjigama koje su poput dragocenih predmeta osvetljene mekom svetlošću. Ljudi mogu da razgledaju knjige i uzmu one koje im privuku pažnju, ali mogu i da ostave neku svoju ako to požele tako da instalacija reciklira samu sebe. Da bi ova desetočasovna magija uspela (koliko instalacija obično traje) neophodne su obimne pripreme. Kako bi se ulica ispunila desetinama hiljada knjiga vredni volonteri rade danima na njihovom postavljanju i osvetljavanju. Knjige su obično donacije različitih lokalnih dobrotvornih organizacija s kojima Luzinterptus sarađuje.

Mnoge od ovih knjiga su pravi biseri, stari i novi, koji su čekali da pronađu nove vlasnike koje će usrećiti. Iako ovaj umetnički projekat traje samo jednu noć, on mnogo duže ostaje urezan u pamćenje onih koji ga posete.

Do sada ova akcija transformacija saobraćajnica u reku knjiga uspešno sprovedena u Madridu, Njujorku, Melburnu, Torontu i Mičigenu.

Podelite: