Književni vodič kroz Italiju

Kad se kaže Italija, odmah se misli na sunce, picu, mandoline i… kriminal! Međutim, mi smo odlučili da vas sprovedemo kroz krivudave italijanske književne uličice, pa ako ste spremni za još jedno putovanje, upadajte!
11.10.2022.
književni vodič kroz italiju

Pa, da počnemo... Ako se prvo posvetimo južnijim gradovima, regijama i bližoj tematici, poznatim mafijaškim družinama, veoma pogodnim za inspiraciju mnogima, kako za samo pisanje, tako i za filmske adaptacije, red je da pomenemo Roberta Savijana, nezaobilaznog južnjačkog novinara i esejistu.

Savijano je rođen u Napulju, autor je i borac za ljudska prava. Napisao je bestselere "Gomora" i "NulaNulaNula", a takođe je i tvorac istoimene TV serije. U svojoj knjizi Gomora (2006.) upotrijebio je istraživačku i književnu formu kako bi ispričao ekonomsku stvarnost i određena obilježja camorrina carstva. Godine 2006. na priredbi za pravednost Savijano se popeo na pozornicu i izrekao poznate riječi: “Iovine, Schiavone, Zagaria ne vrijedite ništa!“ Na glavnome trgu u mestu Casal di Principe mladi pisac je prozvao šefove organizovanog kriminala u Kampaniji. Od ovog momenta živi pod strogom zaštitom i stalnim pretnjama mafije.

Mi nastavljamo dalje sa listom i posvećujemo pažnju novom ostvarenju Lorenca Maronea, čiji glavni lik odlazi upravo u Napulj. Kako mnogi tvrde, grad najkvalitetnije kafe, najlepših pica i dom najstarije operske kuće na svetu. Lorenco Marone nam u knjizi "Sve će biti savršeno" donosi još jednu priču protkanu svim meridijanima Italije, razlčitim likovima i mnogobrojnim sudbinama koje su prepletene. Ukoliko ste voleli neku prethodnu, knjigu "Sve će biti savršeno" ćete takođe obožavati.

Prošlogodišnje ostvarenje Dina Bucatija, "Điro d’Italija" svakako je zaslužilo da se nađe na ovom spisku. Osamnaestog maja 1949. iz broda Saturnija iskrcala su se u Palermu 102 biciklista, uključujući i gigante italijanskog biciklizma Fausta Kopija i Đina Bartalija. Ovo trideset drugo izdanje Điro d’Italije, jednog od najprestižnijih biciklističkih takmičenja, bilo je nezaboravno i zato što je imalo izuzetnog hroničara: Dina Bucatija. Pisac i novinar lista Korjere dela sera gradi portret euforične i nemirne Italije i sportista koji su vratili nešto sreće narodu koji se oporavljao od siromaštva i ratnih razaranja.

I za kraj, malo mekih naslova, iza kojih se kriju oštre teme. Dame i gospodo, Alesandro Bariko. Bilo da odaberete "Svilu", kao klasik njegovog stvaralaštva ili "Bez krvi", knjiga koju mi preporučujemo danas, nećete pogrešiti, a zasigurno ćete imati o čemu da mislite. Njegova dela su prevedena na više jezika. Napisao je jedanaest romana, tri eseja i nekoliko scenarija za pozorište.


Ce vediamo!

Podelite: