Knjiga umesto vozne karte u Holandiji

Na Državni dan knjige u Holandiji putnicima, koji umesto karte pokažu određenu knjigu koju su dobili na poklon povodom tog praznika, vožnja će biti besplatna.
02.02.2020.
knjiga umesto vozne karte u holandiji

Na Državni dan knjige u Holandiji putnicima, koji umesto karte pokažu određenu knjigu koju su dobili na poklon povodom tog praznika, vožnja će biti besplatna.

Inicijativa za Nedelju knjige u Holandiji koja za cilj ima popularizaciju čitanja postoji od 1932 godine i tokom nje širom zemlje se održavaju festivali knjige i druženje autora sa čitaocima uz potpisivanje knjiga.

Tradicionalno, neki od poznatih holandskih pisaca za ovu priliku napiše poseban roman koji se deli kao poklon tokom Nedelje knjige onima koji kupuju knjige ili se učlane u biblioteku. Ovo se smatra kao velika čast među holandskim autorima.

Holandska državna železnica je dugogodišnji pokrovitelj manifestacije i čak organizuje promocije knjiga u vozovima. I sami autori priznaju da im ovakva predstavljanja knjiga uz kloparanje točkova voza ostaju u dragom sećanju. Pisci mogu da se u ovakvom okruženju više približe čitateljima s kojima razgovaraju o svemu uključujući i samo putovanje.

Murat Isik koji je ove godine napisao uvodni esej koji ide uz poklon knjigu kaže:

„Ovo je neverovatno lep i dinamičan način za upoznavanje čitalaca u vozu, ali je šteta što ta čarolija traje samo nedelju dana, sedam dana punih divnih susreta i razgovora.“

Ove godine knjiga je poklanjana u knjižarama svima onima koji su potrošili više od 12,5 evra za kupovinu knjiga na holandskom jeziku. Svako ko je dobio knjigu i pokazao je u vozu imao je besplatnu vožnju.

Čelnici vozne kompanije ulažu novac u promociju čitanja knjiga jer znaju da je to jedan od omiljenih načina na koji putnici provode vreme dok se voze njihovim vozovima, a zadatak kompanije je da im taj put učini što udobnijim.

Podelite: