Knjiga kao spomenik velikanu: monografija „100 godina Duška Radovića“

U susret velikom jubileju, Mascom je pripremio kapitalno izdanje, monografiju pod naslovom „100 godina Duška Radovića“. Monografija, koju je priredila Zorica Hadžić, lik i delo proslavljenog i omiljenog autora predstavlja iz novog ugla, kroz do sada pretežno neobjavljenu građu prikupljenu iz različitih izvora (različiti bibliotečki i arhivski fundusi, privatna arhiva, svedočenja prijatelja i saradnika...).
01.11.2022.
knjiga kao spomenik velikanu monografija 100 godina duška radovića

Kada je reč o Dušku Radoviću, jedno je nesporno: on je jedan od naših najplodnijih, najčitanijih, najcitiranijih i najomiljenijih pisaca. Njegove pesme i priče su često prvi kontakt naše dece sa književnošću, nalaze se u čitankama svih naših izdavača udžbenika. Njegove sentence su toliko opšte-prihvaćene da teško da prođe dan da se ne sretnemo sa nekom od njih. Prisutan je kada učimo, kada slavimo, kada se šalimo, kada tugujemo, kada se venčavamo… Ostavio je neizbrisiv trag na našim životima i našoj kulturnoj sceni, a njegov duh je danas prisutniji nego ikad.

Kako se, na stotu godišnjicu njegovog rođenja, odužiti Dušku Radoviću za sve što je učinio za našu kulturu? Šta je adekvatan spomen Dušku? Odgovor je jasan: knjiga. Knjiga dostojna Duška!

U susret velikom jubileju, Mascom je pripremio kapitalno izdanje, monografiju pod naslovom „100 godina Duška Radovića“. Monografija, koju je priredila Zorica Hadžić, lik i delo proslavljenog i omiljenog autora predstavlja iz novog ugla, kroz do sada pretežno neobjavljenu građu prikupljenu iz različitih izvora (različiti bibliotečki i arhivski fundusi, privatna arhiva, svedočenja prijatelja i saradnika...). Ideja-vodilja knjige jeste da se Duško Radović - u privatnim, poslovnim, društveno angažovanim i drugim aspektima njegove ličnosti - što jasnije rasvetli i što objektivnije približi čitalačkoj publici.

Monografija posvećena Dušku Radoviću, pored njegovih do sada neobjavljenih tekstova, beležaka i crteža, sadrži i njegovu privatnu i poslovnu prepisku, svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika, kao i skeniranu arhivsku i drugu građu (crteže, pisma, razglednice, nacrte, crtice i slično). Kao narator i svedok Duškovog života, u knjizi se pojavljuje i njegov najbolji prijatelj, Matija Bećković. U pogledu svoje forme, ova knjiga je, takođe, izuzetno kreativno ostvarenje, čijem izgledu su doprineli vrhunski stručnjaci. Ovo kapitalno izdanje, dakle, u svakom pogledu karakterišu vrhunski kvalitet, kompetentnost i inovativnost.

„Ideja nam je da se šira čitalačka publika, ali i stručna javnost - posredstvom arhivske građe, do sada uglavnom neobjavljenih svedočanstava i arhivskih tekstova - još jednom, na kreativan i inovativan način, upozna sa likom i delom Duška Radovića. Cilj nam je da se Radović publici predstavi kao autentičan stvaralac i jedinstven fenomen naše kulture: kao velikan pisane reči, autentičan i inovativan medijski stvaralac, slobodni mislilac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđen poznavalac našeg mentaliteta...“ – kažu iz izdavačke kuće Mascom Publishing.

U nadi da će doprineti ponovnom uspostavljanju sistema vrednosti bliskom onom kojim se u svom životu i stvaranju vodio Duško Radović, ova knjiga se obraća najširoj čitalačkoj publici, koja je uvek prepoznavala iskrenost, jednostavnost i mudrost Duškove reči. Sa druge strane, ova knjiga se obraća i stručnoj (književnoj, medijskog, intelektualnoj) javnosti koja nije uvek do kraja prepoznavala značaj Duškovog dela i pruža joj intiman uvid u Radovićevo stvaralaštvo.

Knjiga „100 godina Duška Radovića“ dostupna je na sajtu izdavača, mascom.rs, u većim prodajnim mestima Vulkana, u Booka knjižarama, Makart knjižari, Zepter knjižari kao i knjižari Akademija.

 

 

 

Podelite: