makart

Klasici književnosti za plažu

Leto je u punom jeku. Svejedno da li ga provodite na plaži, u parku ili kod kuće odmor će biti potpuniji uz dobru knjigu.
06.08.2019.
klasici književnosti za plažu

Leto je u punom jeku. Svejedno da li ga provodite na plaži, u parku ili kod kuće odmor će biti potpuniji uz dobru knjigu. Evo naših predloga:

Ostrvo s blagom, Robert Luis Stivenson

Najpoznatija gusarska priča svih vremena. Napisan 1881 godine roman prati mladog Džima Hokinsa koji dokopavši se mape s blagom odlazi na put kako bi pronašao sakriveni piratski plen. Pustolovina ga vodi kroz uzburkane vode moralnosti i odrastanja što ovu priču čini izuzetno zanimljivom mnogim generacijama čitalaca.

Dvadeset hiljada milja pod morem, Žil Vern

Pripovest puna uzbuđenja nas kroz vizuru profesora Pijera Aronaksa upoznaje sa životom kapetana Nema i njegove podmornice Nautilus. Profesor unajmljuje kapetana i njegovu plovilo kako bi pronašli tajanstveno morsko čudovište odgovorno za potapanje brodova. Roman je 1870 godina napisao francuski pisac naučne fantastike Žil Vern, a knjiga osvetljava večne teme kao što su borba čoveka i prirode, sloboda i osveta.

Mobi Dik, Herman Melvil

„Zovite me Ismail“ je jedna od čuvenih prvih rečenica klasika američke kniževnosti. Mornar Ismail ukrcava se kitolovac Pekvod pod vođstvom osvetoljubivog kapetana Ahaba. Manijakalno želeći da se za izgubljenu nogu osveti belom kitu Mobi Diku on predvodi posadu u pohodu da ubiju ozloglašeno čudovište. Roman baziran na stvarnim događajima stalno je na vrhu liste najčitanijih naslova.

Robinzon Kruso, Danijel Defo

Gusari, brodolomi i zarobljenost na ostrvu ne mogu sprečiti Robinzona Krusoa u potrazi za pustolovinama na otvorenom moru. Kada je prvi put objavljen 1719 roman je predstavljen kao istinita avantura što je izazazvalo veliku pažnju. Zbog stalnog interesovanja postala je jedna od knjiga sa najvećim tiražom u istoriji, a nadahunula je i nastanak sopstvenog žanra – Robinzonijade.

U romanu Švajcarska porodica Robinson, istoimena familija skuplja novčana sredstva kako bi sagradili život na pustom ostrvu na kojem će ostati deset godina. Ova Robinzonijada kroz pustolovine na ostrvu promoviše visoke moralne vrednosti i praktične veštine na koje čovek može da se osloni.

Podelite: