Kijanu Rivs kao izdavač

Glumac i njegova poslovna partnerka, vizuelna umetnica Aleksandra Grant, osnovali su izdavačku kuću X artists buks koja objavljuje knjige za publiku s posebnim čitalačkim ukusom.
01.09.2019.
kijanu rivs kao izdavač

Glumac i njegova poslovna partnerka, vizuelna umetnica Aleksandra Grant, osnovali su izdavačku kuću X artists buks koja objavljuje knjige za publiku s posebnim čitalačkim ukusom.

Kijanu i Aleksandra upoznali su se 2009 na poslovnoj večeri nakon koje su odmah počeli sa radom na prvoj zajedničkoj knjizi. Aleksandra je uradila ilustracije (crteže tušem) za Kijanovu mračnu poemu. Kao rezultat te saradnje nastala je knjiga Oda sreći koju je objavio nemački izdavač. Nekoliko godina kasnije za istog izdavača uradili su i knjigu Senke u kojoj su ilustracije Kijanovim razmišljanjima o gubitku, nepostojanosti i prihvatanju, bile njegove jednobojne fotografije koje je uradila Aleksandra.

Sada su poslovni saradnici i imaju kancelariju u poznatom minimalistički uređenom coworking prostoru u Los Anđelesu. Za razliku od drugih poznatih ličnosti kojima sporedni projekti služe isključivo u cilju dodatne zarade, Kijanu ulaže vreme, energiju i novac samo u ono što ga zaista zanima. A osim muzike i motora to su i knjige.

Dok su radili na Senkama u jednom trenutku one su postale i materijal za izložbu koja je obišla mnogobrojne galerije. Tako su došli na ideju da eksperimentišu sa izdavaštvom objavljujući knjige koje će kasnije moći da se pretvore u izložbe ili performanse. Svoju zamisao isprobali su nakon što su štampali engleski prevod Reči drugih, polemiku iz 1967 o ratu u Vijetmanu i američkoj imperijalističkoj politici, argentinskog umetnika Leona Ferarija koja je prerasla u sedmočasovno scensko čitanje u losanđeleskom pozorištu.

Rivs i Grant donose zajedno poslovne odluke, uključujući i one o tome koje će naslove objaviti. Ne sarađuju s agentima i ne prihvataju preporučene rukopise. Uživaju u pronalaženju tajnih knjiga koje bi se malo ko usudio da objavi. Novo izdanje na kojem rade je vizuelni esej koji predstavlja saradnju s dvojicom Francuza, fotografom i piscem, a bavi se prikazom života u prigradskim naseljima na periferiji velikih francuskih gradova. Osim teškog života u zgradama u stilu brutalizma ona prikazuje i neuspeh države i mašte. Rivs je pomogao finansiranje projekta što je uključivalo i angažovanje helikoptera za snimke iz vazduha kao i obezbeđenje tima kada se snimalo u delovima naselja u koja se retko ko usuđuje da uđe.

Na halabuku koja se podigla oko njegovog novog sporednog projekta Kijanu mirno odgovara „Jednostavno, volim dobru knjigu.“

Podelite: