Kenija polovinom prošlog veka

Ponovo smo pričali sa Jelenom, ovog puta o dalekoj Keniji 1957-te godine. U svojoj najranijoj mladosti tri devojke iz različitih društvenih slojeva odluče da prastarim ritualom učvrste svoje poetično prijateljstvo i postanu posestrime, zaklinjući se da će kroz čitav život biti oslonac jedna drugoj. Ali Mau Mau ustanak i posledice prevrata u zemlji koja stiče nezavisnost narušiće taj detinji san.
20.09.2022.
kenija polovinom prošlog veka

Pre nego što sam počela da čitam ovu po svemu predivnu knjigu nisam znala da je prva u trilogiji, a sada tek što sam sklopila korice imam potrebu da nastavim dalje sa ovom izuzetnom sagom. No kao što to biva inače, čini mi se da ostali delovi nisu prevedeni kod nas, tako da će nastavak priče za mene ostati pod znakom pitanja.

Radnja romana je smeštena u Keniju šezdesetih godina prošlog veka.

Tri devojčice iz potpuno različitih društvenih slojeva pohađaju školu u internatu, jako se vezuju međusobno i u nekom trenutku izvode stari afrički ritual kojim postaju sestre po krvi.

„-Oh, vi ćete zavladati ovom zemljom, vas tri. Kao ponosne lavice – reče Pit. – Duhovne sestre, kad već niste sestre po krvi.

-Ali možemo da budemo i sestre po krvi.

Sara se nagnula napred. – Daj mi svoj nož, Pite, svaka od nas će napraviti mali rez na ruci i pustiti koju kap krvi. Zatim ćemo krv pomešati i svečano se zakleti da ćemo ostati zajedno, da ćemo jedna drugoj pomagati u dobru i u zlu. Bez obzira na sve. Bićemo posestrime na tradicionalan način, kao Kikuju ili Masaje.“

Dok pratimo njihovo odrastanje, međusobne i porodične odnose, borbu za život, istovremeno svedočimo i političkim previranjima u zemlji koja teži samostalnosti.

Autorke koje su i same detinjstvo provele u Africi su savršeno uhvatile njen duh. Njihovo pisanje čini da osetite ovu nadasve divnu i zauvek divlju zemlju.

Roman je prava eksplozija prijateljstva, ljubavi, izdaje, tragedije, iskupljenja.

Prva stranica, prvi pasus, je učinio da se zaljubim u knjigu i ne mogu reći da sam samo uživala čitajući, jer je ovo iskustvo bilo mnogo više od toga.

Da li je moguće osećati nostalgiju za mestom na kojem nikada niste bili?

Preporučujem da se predate ovom neverovatnom romanu, jer sam sigurna da bi se dopao ljubiteljima bilo kog žanra.

Podelite: