Kejt Morton, ČASOVNIČAREVA KĆI

Za sve one koji vole dobre priče o duhovima, roman Časovničareva kći biće pravo uživanje. Svi elementi su tu; smrt pod tajanstvenim okolnostima, ukleta kuća i tragovi koji iz sadašnjosti vode do tajne iz prošlosti.
18.03.2020.
kejt morton, časovničareva kći

Čim počnete da čitate ovu knjigu, znaćete da ste u rukama sposobnog pisca. Kejt Morton nas, na sebi specifičan način, polako uvodi u priču koja u sebi prepliće prošlost i sadašnjost. Svaki odeljak knjige otkriva nam malo više od onoga što se desilo tog dana, poput slagalice koja se polako slaže. Ujedno, ovo je i priča o ljubavi i životu.

Glavni lik sadašnjeg vremena priče je Elodi koja pronalazi staru kožnu torbu sa fotografijom prelepe mlade žene koja nosi poznati privezak i sveskom sa skicama viktorijanskog slikara Edvarda Redklifa. Na jednom od crteža je kuća na obali Temze. Upravo ova kuća čini središte priče, jer se kroz nju prepliću likovi i događaji.

Istovremeno pratimo i priču o našem duhu, devojci iz Londona sredinom XIX veka, koju otac šalje da živi u kući sitnih lopova, dok on odlazi u Ameriku kako bi obezbedio bolji život za njih. Ona ubrzo i sama uči da krade i zaljubljuje se u Edvarda.

Taman kada se čitalac uljuljka u paralelnoj naraciji, autorka mu skreće pažnju na brojne likove koji su u prošlosti posetili ovu kuću, od viktorijanskih školaraca, preko porodica iz Drugog svetskog rata koji su se u nju sklonili od bombardovanja, pa sve do lovaca na blago. Svaki od ovih likova na neki način je povezan sa ostalima, što priču čini dodatno uzbudljivom i tajnovitom.

Krećući se kroz lavirinte vremena, čitaoci će spoznati sve tajne uklete kuće i polako, korak po korak, otkrivati misteriju koja spaja prošlost i sadašnjost.

Podelite: