Kejt Kvin, ALISINA MREŽA

Iako novelizacija istorije može biti rizičan poduhvat, Kejt Kvin je u romanu Alisina mreža uspela da stvori dirljivu priču o ratu, prijateljstvu, ali i o trajnim posledicama traume na ljudsku psihu.
24.03.2020.
kejt kvin, alisina mreža

 

Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine, devetnaestogodišnju Šarlot, koja je trudna i neudata, osramoćeni roditelji šalju u Švajcarsku. Međutim, devojka odlučuje da pobegne i potraži svog francuskog rođaka koga je mnogo volela, a koji je nestao u jeku rata tri godine ranije.

Nizom bizarnih okolnosti, Šarlot postaje pratilac na putu ženi po imenu Evelin koja je alkoholičarka, a takođe i bivši britanski špijun. Uprkos svojoj gruboj spoljašnjosti, Eva ima mnogo toga da ponudi mladoj Šarlot u potrazi za rođakom. Tako životi ove dve žene postaju isprepletani i jasno je da će Evina misteriozna prošlost biti direktno povezana sa nestankom Rosa, Šarlotinog rođaka.

U knjizi se naizmenično smenjuje priča o Šarlotinoj potrazi za Rosom i Evinih otkrivanja tajnih obaveštajnih podataka iz Prvog svetskog rata. Ovaj roman prikazuje snagu žene i ljubavi koja će ih voditi unazad kroz vreme po bilo koju cenu. Iako se knjiga najvećim delom zasniva na istinitim događajima, napisana je sa mnogo topline, romantike i snažnih opisa dubokog prijateljstva. Likovi poput Fina, koji je Evelinin lični vozač i bivši vojnik, ulepšavaju zaplet i nude kontrast između muškog i ženskog iskustva rata.

Alis, koja je vodila špijunsku grupu kojoj se Eva u mladosti pridružila, bila je prava osoba po imenu Luis. Nekadašnja guvernanta, sa tajnim imenom Alis, postala je jedna od najvažnijih britanskih ljudi u Prvom svetskom ratu. Zahvaljujući njeneim taktikama i neverovatnoj moći zavaravanja nemačkih vojnika, britanski lideri su imali stalni protok tajnih nemačkih informacija.

Lik Evelin se takođe zasniva na stvarnoj osobi, mada je veći deo priče o njoj izmišljen. Kada su Luis, odnosno Alis nemci konačno zarobili, bila je sa mladom ženom Margaret koja je tvrdila da nema veze sa tajnom obaveštajnom službom. Ona je toliko plakala i bila patetična da su je Nemci pustili. Ova žena, izgubljena u istoriji, postala je osnova za Evu kojoj je u priči tajno ime bilo Margaret i od koje je Kejt Kvin uspela da napravi tako upečatljiv i simpatičan lik.

Dijalozi u knjizi su prirodni, verodostojni i dobro odražavaju vremenski period. Alisina mreža je delo koje će se svideti i ljubiteljima istorije i čitaocima drugih žanrova. Sve je u njoj – zaplet i misterija, akcija i opasnost, romantika i humor, a donosi i priče stvarnih ljudi, pravih heroja o kojima se malo zna.

 

Podelite: