Kazuo Išiguro, OSTACI DANA

Roman Kazua Išigura nagrađen Bukerovom nagradom je besmrtna priča o neiskazanim osećanjima i izgubljenim prilikama
25.04.2020.
kazuo išiguro, ostaci dana

Jedna od omiljenih Išigurovih tema, tema promašenog života i propuštenih priika nikada nije bila ovako sveobuhvatno i celovito opisana, precizno smeštena u odgovarajući istorijski trenutak, specifičnu kulturu i mentalitet. Ovo je roman koji je mnogo toga rekao, uprkos tome što se na prvi pogled čini da u romanu nema mnogo dešavanja.

Ovo je priča o čoveku koji je toliko vezan prikladnošću i pravilima dužnosti da propušta ljubav svog života. Sivens je batler u godinama kome odnos prepa profesiji dozvoljava vrlo malo ličnog prostora. Njegov karakter i stav jedva da se naziru kroz veo dužnosti i prezentacije. Stivens i sam shvata i celim bićem oseća da je uloga batlera sporedna uloga. Njegova dužnost je da se njegovo postojanje ne registruje, da je njegov smisao da služi dobrobiti svog poslodavca. Upravo zbog toga zapada u sukob kada njegova osećanja pokušaju da izbiju na površinu.

Ovo je sukob između ličnog i profesionalnog, dve sfere koje u ovom čoveku nikada nisu bile u ravnoteži.

Da bi se shvatio ovaj roman pojedini čitaoci moraće da pokušaju da razumeju prirodu onih koji teško iskazuju svoja osećanja. Još više moraće da razumeju specifični engleski mentalitet kom je svojstvena tiha i dugotrajna patnja, koja vremenom postaje deo čoveka samog.

U današnje vreme kada smo opterećeni brzinom, osvajenjem ciljeva, jasnim definisanjem problema i savetima za bolji život potreban je izvestan napor da se razume muka jednog čoveka kog je klasa postavila na mesto na kom se našao. Dužnost i odgovornost, pre svega prema sebi ostaju uvek aktuelna pitanja i to je razlog zašto Išigurov roman i danas nalazi novu publiku.

Podelite: