Karmen Marija Mačado, NJENO TELO I DRUGE ŽURKE

Debitantska knjiga priča Njeno telo i druge žurke predstavlja mešavinu više žanrova, od horora, naučne fantastike do psihološkog realizma. Kubansko-američka autorka Karmen Marija Mačado zbirku počinje rečima: „To možda nije verzija priče koja vam je poznata. Ali uveravma vas da je to ono što bi trebalo da znate.“ Upravo ovaj citat možda najprikladnije opisuje ono što će vam ova zbirka doneti.
05.08.2020.
karmen marija mačado, njeno telo i druge žurke

Autorka je iskoristila narodne priče iz detinjstva i smestila ih u naše vreme, u punk-rock biseksualne tonove. Kao što sam naslov knjige kaže, svaka od priča se odnosi na žensko telo i na telesna iskustva žena.

Tako jedna od priča opisuje intenzivnu seksualnu vezu između muža i žene. Njihova nezasita seksualna radoznalost dovodi ih do otkrivanja drugačije polne i, svakako opasnije, vrste odnosa.

U drugoj, žena priča o svom životu i muškarcu za koga se udaje. Ona oko vrata ima zelenu traku koju suprug želi da dodirne. Ovde se ne govori samo o pristanku i granicama, već i o ranjivosti koja je svojstvena svakoj ženi i koja je, donekle, određuje. Priča nema jasne granice između činjenica i fikcije.

Inventar je priča o ženskim erotskim iskustvima, od prvih želja još u detinjstvu, preko sećanja na ljubavnike dok virus dovodi do smanjenja broja ljudi na svetu odnoseći svaku šansu za fizičku povezanost.

Sve priče nose snažan erotski naboj i jasno su feminističke. Njihove heroine svoju seksualnost doživljavaju kao fluidnu, krećući se između muškaraca i žena u svojim životima i to ka stalno prisutnoj mogućnosti smrti koja uvek negde lebdi. Sve one uživaju u svojim telima, čak ih povremeno i zloupotrebljavajući.

Jezik kojim se govori u ovoj knjizi je zapravo seks koji izražava više od samog čina. Tela, odnosno njihovi delovi, omogućavaju ženama da daju sebi glas, ali ipak... telu se ne treba verovati.

 

 

Podelite: