Kako nazvati svoje dete?

Mnoga deca danas dobijaju imena po kultnim književnim likovima ili piscima. Harper, Atikus i Skaut su imena koja su postala popularna zahvaljujući romanu „Ubiti pticu rugalicu“. A imena kao što su Matilda, Eloiz, Ramona i Madlin su postala popularna zahvaljujući istoimenim hrabrim likovima iz knjiga za decu. Pisci koriste imena koja simbolizuju mnoge aspekte njihovih junaka i na taj način stvaraju jake asocijacije. Ovo me je učinilo radoznalom. Pošto autori znaju da budu toliko odlučni i specifični u pogledu imena vlastitih likova, interesovalo me je koja imena su davali sopstvenoj deci.
17.05.2023.
kako nazvati svoje dete

Pisci uvek iznova moraju da biraju imena za svoje junake, a neki od njih su prilično stručni u tome. Šekspir je izmislio imena Olivija, Miranda i Džesika, koja su i dan-danas popularna. Dikens je svojim likovima davao imena koja su odražavala njihovu ličnost, počevši od škrtog Skrudža u „Božićnoj priči“ pa sve do pompeznog gospodina Pamblčuka u „Velikim očekivanjima“. A svi treba da se naklonimo Džejn Ostin jer je svom najlepšem, najpopularnijem i najsavršenijem liku u „Gordosti i predrasudi“ dala vlastito ime.

Pisci, u većini slučajeva, napišu više knjiga nego što imaju potomaka (Tolstoj je jedini izuzetak za koga znam, koji je imao trinaestoro dece), a u svakoj knjizi imaju na desetine likova kojima moraju nadenuti ime. Tako sam pretpostavila da mnogi pisci čuvaju svoja omiljena imena za svoju decu. Ili, u nekim slučajevima, njihova deca imaju ista imena kao i neki od njihovih najpoznatijih likova. Pretpostavljam da su i njihovi supružnici imali ponešto da kažu povodom imena dece!

Zbog radoznalosti me je istraživanje uvuklo u veoma duboku zečju rupu. Većini bilo kakvo istraživanje verovatno zvuči dosadno, ali sa svakim člankom na Vikipediji na koji sam kliknula postajalo mi je interesantnije. Dosta sam brbljala... sledi veoma zanimljiv spisak imena koja su književnici dali svojoj deci.

 

Imena koja su pisci klasične književnosti dali svojoj deci:

Troje dece Vilijama Šekspira zvali su se Hamnet, Džudit i Suzan.

Čarls Dikens, koji je zaista bio izvrstan u imenovanju vlastitih likova, ostavio je skoro isti broj potomaka koliko i knjiga. Njegova deca su se zvala Čarls, Meri, Kejt, Volter, Frensis, Alfred, Sidni, Henri, Dora i Edvard.

Trinaestoro dece Lava Tolstoja zvala su se Sergej, Tatjana, Ilija, Lav, Marija, Petar, Nikolaj, Varvara, Andrej, Mihael, Aleksej, Aleksandra i Ivan.

Deca Fjodora Dostojevskog su se zvala Ljubov, Aleksej, Sonja i Fjodor.

Mark Tven e svojoj deci dao imena Klara, Džin, Suzi i Langdon.

Meri Šeli i Persi Šeli dali su svojoj deci imena Persi, Vilijam i Klara.

Deca Hermana Melvila su se zvala Elizabet, Malkolm, Frensis i Stenviks.

Orvel je svom sinu dao komplikovano ime Ričard Horejšio Bler.

Gabrijel Garsija Markes je imao dva sina koje je nazvao Rodrigo i Gonzalo.

Dvoje dece Džejmsa Džojsa zvali su se Đorđo i Lusija.

Deca Činua Ačebea se zovu Nvando, Čidi Čike, Činelo i Ikečukvu.

Salman Ruždi je svojoj deci dao imena Zafar i Milan.


Frensis Skot i Zelda Ficdžerald su prvobitno svoju jedinu ćerku nazvali Patriša, ali su joj, dok je još bila beba, promenili ime u Frensis Skot. Zvali su je Skoti.

Ernest Hemingvej je imao tri sina po imenu Gregori, Patrik i Džek.

Vilijam Fokner je svojoj ćerki dao ime Džil.

 

Ukoliko vam se spisak svideo, pratite nas za drugi deo inspirišućih likova i imena.

 

Autor: Alison Doerti
Izvor: bookriot.com

 

 

 

Podelite: