KAKO ČITATI VIŠE

Ovo je pitanje koje svi ljubitelji knjige sebi često postavljaju. Svakoga dana nas sa društvenih mreža bombarduju novim naslovima od kojih bismo mnoge želeli da pročitamo. Ako uđemo u knjižaru, naša frustracija će postati još neuporedivo veća. Pred nama je toliko knjiga koje nas zovu da ih uzmemo u ruke i posvetimo im se, a vremena je premalo.
03.03.2021.
kako čitati više

 

Najčešće smo u situaciji da čitanje ostavljamo za kraj dana, sa željom da se bar tada malo opustimo i posvetimo štivu koje smo odabrali. I pošto smo sve završili, udobno se smestili i uzeli odabranu knjigu, shvatamo da nam se muti pred očima i da nas san stiže posle nekoliko rečenica. Zvuči li vam poznato? Ako ste i vi ovo iskusili, onda znate koliko nemoguće zvuči čitati još više. Ipak, ako zaista želimo, postoje načini za to.

Najpre, treba reći da gledanje televizije u velikoj meri utiče na manjak vremena za čitanje. Mnogi od nas po navici uključuju TV, a zatim, ni ne primetivši, ostaju pred nekim od mnogobrojnih programa, gledajući sadržaj koji ih zapravo i ne zanima. Na ovakav način vreme proleti, a mi odlazimo u krevet umorni i prazni. Da li je postojao kvalitetniji način da ispunimo par sati svog života – svakako da jete. Zbog toga, umesto da kliknete na daljinski upravljač, skuvajte sebi kafu ili čaj, sedite na neko prijatno mesto u stanu i posvetite se sadržaju koji ste zaista izabrali.

Ono što nam svima oduzima mnogo vremena kojeg nismo ni svesni jeste internet. Da, internet je sjajna stvar, ali razmislite koliko vremena provedete čituckajući nešto na društvenim mrežama, ili tražeći i iščitavajući tekstove na Googlu. Naravno, mnogo toga ćemo doznati na taj način, ali u moru sadržaja koji se nudi, samo na mali deo toga ima smisla potrošiti vreme. Ako želite da čitate više knjiga, odložite telefone i tablete po strani i latite se knjige koja stoji na vašoj natkasni i čeka da nađete koji minut za istinsko čitanje.

Ono što mnogi predlažu jeste čitanje uz jutarnju kafu. Umesto da žurite i dan započinjete u nervozi, ustanite pola sata ranije i ispunite sebe nekim lepim sadržajem. Verujte, čitav dan će vam biti lepši.

Za one koji na posao putuju javnim prevozom predlog je da sa sobom uvek nose knjigu. Vreme koje provedemo u tom putu do posla i nazad ne mora da bude izgubljeno, naprotiv. Možemo ga iskoristiti za čitanje i, umesto nervozni, iz prevoza izaći opušteni i spremni za ostatak dana.

Ako zaista želite da povećate broj pročitanih knjiga, predlažemo vam i čitanje jasno određenog broja strana. Recimo, 20 strana čitanja u proseku traje oko 30 minuta, što znači da će nam za jednu prosečnu knjigu trebati oko 10 dana ili manje. Nije loše, zar ne? Tri knjige mesečno su zaista realan plan za svakoga.

Ovo su samo neke ideje koje će vam pomoći da pročitate koju knjigu više. Kada stvorite neku novu naviku u kojoj ćete uživati, više neće biti manjka vremena.

Podelite: