KAKO BITI USPEŠAN PISAC

Možda sa strane deluje jednostavno, ali biti dobar pisac nije nimalo laka stvar. Istina, u današnje vreme elektronskih medija, svakome je na raspolaganju da objavi svoje tekstove, o bilo kakvoj formi da je reč. Ipak, između pisca i „pisca“ ostaju očigledne razlike. Pa da vidimo, koje su to tajne uspešnih pisaca?
09.07.2020.
kako biti uspešan pisac

Uspešni pisci se uvek bore da nadvladaju sebe

Ponekad je i najvećim književnicima teško da naprave balans između prepuštanja i strogog držanja za ono što su sebi zadali kao zadatak. Zaista, potrebno je i jedno i drugo. Nema uspešnog pisca bez čelične discipline i vladanja sobom, ali ni bez prepuštanja trenutku i inspiraciji.

Uspešni pisci su oni koji čitaju najbolje knjige

Kao što je J.K. Rouling rekla: „Čitajte što više. Čitanje zaista pomaže. Pročitajte sve što možete.“ I zaista, nemoguće je postati pisac bez toga da ste prvo postali pravi čitač. Čitanje nas i neprimetno uči tajnama pisanja. Ipak, ukoliko vidite da vam je neka knjiga dosadna ili da vam prosto ne leži njen senzibilitet, ostavite je. Pravih knjiga za svakoga od nas je mnogo i nema potrebe da gubimo vreme na nešto što nam ne izaziva emociju.

Uspešni pisci su oni koji imaju realno iskustvo u stvarnom svetu

Knjige, filmovi i scenariji čuvenog Majkl Kriktona bili su decenijama ispred njegovog vremena. I ako se pitate odakle mu takve ideje za pisanje fikcija, odgovor ćete pronaći čitajući njegovu autobiografiju. On je bio veliki zagovornik „direktnog iskustva“ u realnom svetu. Verovao je da digitalno filtriranje i mediji zamagljuju naš pogled na stvarni svet i iskustva koja bismo mogli imati u prirodi. Gotovo svako njegovo delo inspirisano je nekim oblikom „direktnog iskustva“ koje je doživeo u stvarnom svetu.

Upravo naše jedinstveno iskustvo čini da postanemo dobri pisci. Pisanje ne nastaje u čitanju i primanju informacija, već u neposrednom dodiru sa svetom.

Uspešni pisci pišu svakog dana

Iako kliše, to je velika istina. Jedan od najplodonosnijih pisaca današnjice Stiven King objašnjava da ne bi bilo moguće da radi i stvori tolika dela da nije revnostan u svom poslu. Kako on kaže: „Amateri sede i čekaju inspiraciju, a mi ostali samo ustajemo i počinjemo posao.“

Uspešni pisci se ne plaše da pokažu svoje emocije

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koja, ako izostane, izostaje sve. Možda će knjiga biti perfektno napisana, ali bez iskrene emocije pisca ona ostaje prazna školjka. Nasuprot tome, ako je pisac uspeo da je prenese na stranice knjige, čitalac zasigurno neće ostati ravnodušan.

Uspešni pisci pišu ono što društvo i kultura ne odobrava

Za društvo i kulturu postoji okvir u kojem su stvari prihvatljive i od kojih nije primereno odstupati. Tako su umetnici, ponajviše pisci, ograničeni ovim „pravilima“ koja im se nameću. Ipak, pravi pisac je onaj koji će provocirati i pomerati granice, što će mu često doneti i mnogo problema.

 

 

Podelite: