KAD ČITANJE POSTANE ZAVISNOST

Jedna od najlepših stvari koju možemo praktikovati u slobodno vreme je čitanje. Više je vrsta čitača, a razliku između onih koji mnogo čitaju, pri tome birajući štivo i pažljivo ga iščitavajući, i onih koji ga naprosto proždiru, možemo odrediti terminima bibliofil i zavisnik od čitanja knjiga.
07.04.2021.
kad čitanje postane zavisnost

Kao i sve druge kompulzivne radnje, tako i zavisnost od čitanja potiče od potrebe za bekstvom i kontrolom. Kada imate knjigu, ona čini otklon od stvarnog sveta. To donekle može biti i poželjno, ali opasnost nastaje kada štivo koje čitamo više nije važno – važno je samo čitati. Ovakva vrsta konzumiranja knjige postaje njena zloupotreba, a rezultat je more pročitanih naslova čije se radnje gotovo ni ne sećate. Vreme čitanja treba da bude posebno, sveto, odvojeno za momente kada smo fokusirani, budni i opušteni, a ne samo kada ne možemo da podnesemo suočavanje sa realnošću.

Moramo reći i to da su neki od nas u pojedinim fazama svog života iskusili ovu „zloupotrebu“ knjige. To su najčešće bili momenti u kojima smo prolazili kroz neku krizu u kojoj smo se odlučivali da utehu pronađemo u nekom tuđem životu, daleko od svega što nas muči. Takva „akutna“ iskustva sa čitanjem bilo čega u velikom količinama ne znače i zavisnost, ali u slučajevima kada ne nalazimo snage da izađemo iz sveta knjige i suočimo se sa životom, odnosno kada se ovo stanje nastavlja neko duže vreme, potrebno je shvatiti da imamo problem. Neki od pokazatelja da smo prešli granicu mogu biti sledeći:

  1. Počinjemo da izbegavamo ljude pod raznim izgovorima i biramo da ostanemo u kući sa knjigom. Ponekad je zaista najlepše zavaliti se u fotelju i utonuti u neki drugi svet, ali ako ovakvo ponašanje počne da se ponavlja, budite sigurni da stvari izmiču kontroli.
  2. Nismo u stanju da odložimo knjigu sve dok je ne završimo. Naravno, ovo nam se svima dešavalo, ali ukoliko je postalo vezano za svaku knjigu, nezavisno od toga koliko je uzbudljiva, onda znači da se čitanje pretvorilo u kompulzivnu radnju. Tada više nema nikakve dobrobiti od čitanja i vreme je da nešto promenimo.
  3. Bez novca smo, ali ipak kupujemo knjige. Možda vam se čini čudnim, ali zavisnici od knjige neće oklevati da novac potroše na neki novi naslov, iako računi nisu plaćeni, u frižideru stoji samo tegla sa krastavcima, a sapun je već zamenjen deterdžentom za sudove koji se bliži kraju.
  4. Realne obaveze ostavljamo za kasnije – knjige imaju prednost. Kada dođete u situaciju da na poslu dobijate kritike zbog kašnjenja projekta, ili odlazite nespremni na sastanke jer ste, umesto da se pripremite, morali da završite knjigu, ili vam je stan toliko prljav i nemate više čistog suda za jelo, znajte da imate ozbiljan problem sa zavisnošću.7
  5. Vreme koje provodite među ljudima postaje mučenje. Kao što pušač samo čeka priliku da zapali cigaretu, tako i zavisnik od knjige samo čeka da dođe kući i otvori knjigu. Sve aktivnosti koje nisu moranje zavisnik isključuje iz svog života.

Na kraju još možemo reći da nikada ne smemo zaboraviti da je čitanje od neprocenjivog značaja za sve one koji knjige konzumiraju na zdrav način, a za one koji su se možda prepoznali u ovom tekstu, uvek ostaje iskreno suočavanje sa problemom i promena.

 

Podelite: