Jelenini utisci o Ulici svitaca

Prava poslastia iz pera Krisitn Hane je sa malih ekrana stigla u svoje novo štampano izdanje. "Ulica svitaca", priča o dve nerazdvojne drugarice, dve žene i prijateljstvu koje ih spaja celog života.
23.01.2023.
jelenini utisci o ulici svitaca

„Zvali su ih devojčice iz Ulice svitaca. Za sve koji su ih poznavali postale su jednostavno Tali-i-Kejt i više od trideset godina to prijateljstvo bilo je uporište njihovih života: jako, postojano i čvrsto. Muzika se možda tokom decenija menjala, ali obećanja data u Ulici svitaca ostala su nepromenjena. Najbolje drugarice zauvek.“

 

Ne znam ni kako ni šta da kažem o ovoj knjizi koja me je duboko dotakla, koja je puna uspona i padova, a nadasve ljubavi.

Ljubavi između dve drugarice duge trideset godina, od tinejdžerskog doba u sedamdesetim godinama prošlog veka pa do ranih dvehiljaditih.

U svaku epohu je Kristin Hana umetnula po neku pesmu koja je devojkama obeležila zajednički život i time mi je izazvala divnu nostalgiju za nekim prošlim vremenima.

Ovo je prvi njen roman koji sam čitala i sada sam sigurna da želim i moram da pročitam sve što je napisala.

 

 

Kejt je četrnaestogodišnjakinja koja živi pod budnim okom majke u Ulici svitaca, mada u toj ulici svitac nikada nije ni viđen. Ostala je bez drugarica koje su u tinejdžerskim godinama krenule drugim putem, kako to već biva.

Kao i svakog jutra čekajući školski autobus Kejt ugleda najgotivniju devojčicu ikada. To je Tali koja se sa majkom, teškom zavisnicom od opijata, doselila preko puta Kejtine kuće. Sasvim neverovatno za Kejt, Tali obrati pažnju na nju, počinju da se druže i od tada postaju najbolje drugarice ikada bez obzira na sve.

Roman je veoma obiman, pet stotina stranica koje se čitaju u dahu. Tali i Kejt luduju, odrastaju, planiraju, dešava se život, ali njih dve ostaju najbolje drugarice uvek potrebne jedna drugoj.

Kejt je nežna, povučena devojčica, ostaje uvek takva i kao žena, dok je Tali buntovnica koja je sebi zacrtala visoke ciljeve i nije se zaustavila dok nije postigla sve što je želela.

Tali me je toliko puta izludela tokom čitanja, mada na kraju krajeva morala sam da je razumem sa obzirom na to kakvo je ona detinjstvo imala u odnosu na Kejt koja je živela u potpuno funkcionalnoj porodici.

Mogla bih puno i previše da kažem o romanu koji sam jako, jako zavolela.

Iskreno od srca vam preporučujem da pročitate i upoznate Tali, Kejt, njihove živote i izbore koje su napravile.

Kraj me je potpuno slomio, ali to je život zar ne?

 

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

 

 

 

Podelite: