makart

Jedanaest uvrnutih činjenica o knjigama koje niste znali

Zaljubljenici u čitanje imaju dugogodišnji odnos sa knjigama koji je ili započeo nepostredno posle rođenja kada su ih roditelji upućivali u prve priče ili nešto kasnije kada su osetili potrebu da obogate svoje znanje o svetu koji ih okružuje. Iako znamo da ste najsrećniji kada čitate i da znate većinu stvari o čitanju i knjigama nudimo vam jedanaest zanimljivosti za koje smo sigurni da ih niste do sada znali (ili ne baš sve).
10.06.2019.
jedanaest uvrnutih činjenica o knjigama koje niste znali

Svi smo se uverili u magiju knjiga koje nam omogućavaju privremeni beg iz stvarnosti i pružaju utehu u samoći. Zaljubljenici u čitanje imaju dugogodišnji odnos sa knjigama koji je ili započeo nepostredno posle rođenja kada su ih roditelji upućivali u prve priče ili nešto kasnije kada su osetili potrebu da obogate svoje znanje o svetu koji ih okružuje. Iako znamo da ste najsrećniji kada čitate i da znate većinu stvari o čitanju i knjigama nudimo vam jedanaest zanimljivosti za koje smo sigurni da ih niste do sada znali (ili ne baš sve).

 1. Postoji preko 129 miliona knjiga – prema pretraživaču Gugl 2010 godine je objavljeno nešto više od 129 miliona knjiga, a danas je taj broj sigurno i veći. Više nemate opravdanje kada kažete kako ne možete da pronađete nešto dobro za čitanje.
 2. Najveća cena koja je plaćena za neku knjigu iznosi 30,8 miliona dolara. Bil Gejts je kupio Kodeks Lester Leondarda da Vinčija.
 3. Postoji reč koja opisuje ljubav prema mirisu starih knjiga – Bibliosmija. Sada znate kako se zove vaša naklonost ka mirisu prašine i istorije
 4. Najduža odštampana rečenica ima 823 reči. Nije šala, rečenica stvarno ima toliko reči i nalazi se u romanu Jadnici Viktora Igoa.
 5. Ime autora nije se oduvek nalazilo na koricama knjige – Korice prvih knjiga smatrane su umetničkim delima i bile su kožne, prekrivene crtežima i zlatom tako da u toj raskoši nije bilo mesta za nevažno piščevo ime.
 6. Prva knjiga koja je otkucana na pisaćoj mašini bio je roman Pustolovine Toma Sojera Marka Tvena.
 7. Predsednik Teodor Ruzvelt čitao je knjigu dnevno. To se zove posvećenost čitanju čak i kada si na čelu države.
 8. Tri najčitanije knjige na svetu su: Biblija, Izjave predsednika Mao Ce Tunga i Hari Poter
 9. Islanđani čitaju najviše knjiga na svetu. Možda je to zbog vremena ili su jednostavno odgajani tako da vole knjige, u svakom slučaju mogu biti ponosni na sebe.
 10. Lik Alise u Zemlji čuda zasnovan je na desetogodišnjoj devojčici Alisi Lidel. Luis Kerol je bio blizak prijatelj porodice Lidel. Dok su bili na krstarenju Alisa je tražila od njega da joj ispriča priču i tako je nastao zaplet za čuvenu knjigu.
 11. Nepismenost je i dalje veliki problem širom sveta. Jedan od pet odraslih ljudi ne ume da čita ili piše. Najviše nepismenih ima u južnoj i zapadnoj Aziji i podsaharskoj Africi.
Podelite: