Intervju sa našim omiljenim psihoterapeutom – Irvin Jalom

Irvin Jalom je psihoterapeut koji je, takođe, i profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford. Tokom više od 50 godina u praksi, on je preneo svoju jedinstvenu mudrost stotinama pacijenata, a našao je i vremena da napiše četiri romana, četiri zbirke sesija i brojne udžbenike od kojih je jedan (Teorija i praksa grupne psihoterapije) i danas u širokoj upotrebi.
10.09.2021.
intervju sa našim omiljenim psihoterapeutom irvin jalom

Poznati ste kao "egzistencijalni psihoterapeut", šta to tačno znači i kako je do toga došlo?

Uglavnom nas uče da istorija našeg naučnog polja ima svoje temelje u psihologiji 19. veka, posebno u delu Frojda i Junga. Ali meni se činilo da je to velika greška, jer su se filozofi i mislioci oduvek bavili pitanjima koja su relevantna za oblast psihijatrije. Tako sam počeo da čitam filozofiju: Platon, naravno, posebno Epikur i počeo sam da shvatam da se temelji psihijatrije zapravo nalaze u prvim filozofskim spisima.

Kada ste počeli da pišete?
Napisao sam svoj prvi udžbenik 1970. godine. Zove se "Teorija i praksa grupne psihoterapije" i godinama su mi mnogi studenti govorili da uživaju čitajući ga jer ima mnogo priča. To je uglavnom bio samo odlomak ili stranica nečega što se dogodilo na grupnoj sesiji. Studenti su rekli da im je to držalo pažnju dok su čitali. To me je inspirisalo da počnem da pišem romane i priče.
Od kada ste došli do tog otkrića, razgranali ste se i na druge oblike pisanja
Sa skoro svakom knjigom koju sam napisao, moja tajna ciljna publika bila je neki mladi terapeut. Na ovaj način ostajem u svojoj profesorskoj ulozi; Pišem pripovetke i romane u kojima može štošta da se nauči. Moja knjiga Jedan dan, ima za cilj da nauči mlade terapeute kako da rade terapiju. Ali, kao i sve moje knjige, ovo je takođe dobro štivo za svakoga ko je na terapiji ili se samo zanima za tu temu.
Kako tačno čovek uči kako da živi?
Mislim da je dobar život ključ: pokušajte da se ne kajete zbog stvari koje niste ostvarili u životu; pokušajte da živite život bez žaljenja, život u kome osećamo zadovoljstvo u onome što radimo; i na kraju, pokušajmo da budemo ljubazni prema sebi i da se u sebe ne razočaravamo olako.

 

Psihoterapeut i pisac Irvin Ialom postao je velika ličnost u oblasti psihoterapije od momenta kada je napisao Teoriju i praksu grupne psihoterapije 1970. Napisao je pet romana sa psihoterapeutskom tematikom: Ležanje na kauču, Lečenje Šopenhauerom, Problem Spinoza, Kad je Niče plakao i Krvnik ljubavi. Irvin Jalom je nedavno objavio knjigu za koju tvrdi da je njegova poslednja – O sebi.

Deo intervjua preuzet sa: https://www.independent.co.uk/news/people/profiles/irvin-d-yalom-interview-grand-old-man-american-psychiatry-what-he-has-learnt-about-life-and-death-his-still-flourishing-career-10134092.html

Podelite: