Inspiracija zlatne faze

Imena Adele Bloh-Bauer i Gustava Klimta se retko razdvajaju, a ovo je istinita priča o Dami, najvećoj inspiraciji zlatne faze. Priča prati portret od slikanja, preko skrivanja tokom svetskih ratova, sve do prodajne izložbe 2006. godine.
29.09.2022.
inspiracija zlatne faze

Pred čitaocima je uzbudljiva priča o neobičnoj sudbini Klimtovog remek-dela. Kombinujući dokumentaristički i romaneskni pristup, O’Konorova sve vreme uspeva da održi napetost dostojnu trilera i erudiciju karakterističnu za dela iz istorije i istorije umetnosti. Dama u zlatnom na taj način tematizuje mnoge društveno-političke aspekte ondašnje epohe: bečki fin de siècle, propast Austrougarske monarhije sa krešendom Prvog svetskog rata, tragičnu istoriju nacizma njegovih relikta, pa sve do osvita XXI veka i losanđeleske aukcije koja će odrediti (za sada) konačnu sudbinu slike. Istorijske turbulencije i pitoreskni portreti poznatih i manje poznatih ličnosti pred stavljeni su kroz verodostojne, gotovo intimističke epizode na osnovu kojih stičemo širu sliku o ovom ne tako davnom vremenu i evoluciji slikara čija dela ni dan-danas ne prestaju da zadivljuju publiku širom sveta.


Dama u zlatnom nam donosi izuzetno zanimljivu pripovest ne samo o Gustavu Klimtu i njegovom opusu već i specifičnom duhuvremena u kome je taj opus nastao. Po knjizi je snimljen i istoimeni film sa Helen Miren i Rajanom Renoldsom u glavnim ulogama, a ukoliko još uvek niste čitali ovu sjajnu knjigu, izdvajamo citat da vas uverimo da mnogo propuštate...

"Poslednje Hitlerove misli bile su posvećene umetnosti. Dva sata kasnije, on i Eva Braun su izvršili samoubistvo."

Ovaj i još mnogo dobrih naslova, možete poručiti po specijalnim cenama do 9. oktobra, na sledećem LINKU

Podelite: