Hladnoća iz vrelog Brazila

Još jednom, Karter nas sprovodi po crnilu svog razmišljanja i tamnim uglovima psihe. Krvavo obezglavljeno telo sveštenika u losanđelskoj crkvi. Dželat zna za sve vaše strahove.
01.08.2022.
hladnoća iz vrelog brazila

Kris Karter je veoma zanimljiva javna ličnost.

Rođen je u Brazilu u italijanskoj porodici, nakon srednje škole se preselio u Ameriku gde je studirao psihologiju sa specijalizacijom kriminalnog ponašanja. Nakon studija kao član tima za kriminalnu psihologiju pri državnom tužilaštvu susretao se sa serijskim ubicama koji su izvršili najstrašnije zločine.

Kako i sam kaže nakon što je napustio posao psihologa zamenio je odelo za pocepane farmerke i sa gitarom u rukama pratio po svetu neke od najpoznatijih rok bendova, dok se nije preselio u London i odlučio da je vreme da se bavi pisanjem što mu odlično ide kao i svi prethodni poslovi.

Da li ste znali da je Karter pored svega navedenog bio i plesač u muškoj egzotičnoj grupi...?

 

 

Dželat je druga knjiga u serijalu o inspektoru Robertu Hanteru, ali može se čitati potpuno nezavisno od prvog dela. Koliko god prvi roman bio jeziv, ovaj ga svojom brutalnošću prevazilazi u svakom smislu.

Ovaj serijski ubica je neverovatno maštovit, a žrtve ubija njihovim najvećim strahom, polako, uživajući u tome.

Karterov talenat da opiše svaki detalj lako će vam podići kosu na glavi i ne možete da se ne zapitate da li nakon što napiše poglavlje može da popije čašu mleka i mirno zaspi ili da li taj čovek sa ovakvom maštom sme da spava uopšte.

Poglavlja su kratka brza, zarazna. Jako brzo se čita jer nema praznog hoda.

U nastavku serijala smo dobili i neke nove likove, kao i neke natprirodne elemente kojih nije bilo u prvom delu.

Karter se ovim užasavajućim trilerom bavi vršnjačkim nasiljem, prikazuje nam šta ono može dugoročno da načini od čoveka.

Bilo je momenata koji su bili lako predvidivi, ali sada razmišljam da ovako inteligentan pisac to nije mogao da ostavi slučaju, jer sve je kod njega proračunato, svaki detalj.

Inače ovo je žanr koji me opušta, koji najviše volim i čitam duže od dvadeset godina. Karter polako postaje moj omiljeni autor zbog svoje apsolutne posvećenosti razvoju velikog broja likova, ogromne imaginacije koja se ne rasprši već je sa neverovatnim talentom pravog pripovedača sprovede do samog kraja.

Čitajte Kartera, promeniće vam percepciju istinskog zla.

Svi se manje ili više plašimo nečega, ali čega se vi smrtno plašite?

 

 

Autor: Jelena Aleksić

Podelite: