Hiromi Kavakami, PROFESOROVA TAŠNA

Pred vama je izuzetna priča jedne od veoma cenjenih i nagrađivanih savremenih japanskih autorki. Hiromi Kavakami, koja je inače godinama predavala biologiju, napisala je više romana, a nekoliko ih je adaptirano u filmove.
03.06.2020.
hiromi kavakami, profesorova tašna

Knjiga Profesorova tašna nas upoznaje sa životom modernog Japana i njegove kulture kroz priču o tridesetosmogodišnjoj Cukiko koja živi usamljeno, ne očekujući da će ikada pronaći ljubav. Istina, ona nije ni suviše tužna zbog toga i živi rasterećeno i nekonvencionalno, uživajući u izlascima u barove, dobrom obroku i alkoholu. Jedne večeri, ona sasvim slučjno sreće svog bivšeg profesora. Iako isprva sa zadrškom prema ženi koja u baru sedi sama i pije, on ubrzo otkriva brojne sličnosti sa njom, kao što su slični ukusi za hranu i pice. Tako oni počinju svoje druženje.

Njihov odnos je u početku prilično formalan i baš ništa ne nagoveštava moguću ljubavnu priču. Cukiko nije klasična žena i profesor joj u početku često skreće pažnju da se ne ponaša kao dama, ali ona ne haje za to. Vremenom se ispostavlja da je i on sam poprilično čudan. Njih dvoje nikada ne dogovaraju sastanke, već se iz nedelje u nedelju nalaze u barovima, a onda se jedne takve večeri dogodi svađa oko sasvim nebitne stvari, ali posle koje se oni jedno vreme dugo ne vide. Tada Cukiko shvati da se zaljubila.

Način na koji se oni polako i pažljivo približavaju i upoznaju opisan je na majstorski način, suptilno, ali sa humorom. Kada u određenom momentu odluče da će postati ljubavnici, otkriva se njihova stidljivost i neiskustvo posle dugo vremena koje je svako od njih proveo sam.

Autorka njihov odnos opisuje kroz tradicionalnu japansku kulturu. On je ispunjen poštovanjem i gotovo ritualno sporim pristupom drugom ljudskom biću. Niko od njih ne postavlja direktna pitanja, a način na koji upoznaju jedno drugo je krajnje nenametljiv i dešava se kroz međusobnu pažnju i posmatranje.

Kroz priču se provlače brojni opisi Japana i svega što ga čini posebnim, od haiku poezije, festivala cvetanja trešnje, kaligrafije i drugog, a važan deo knjige je i hrana, sa mnogim pojedinostima vezanim za japansku kulturu gastronomije.

Priča traje skoro godinu dana, a promene godišnjih doba su uhvaćene kao i promene emocija. Kavakami je uspela da nam predstavi autentičnu atmosferu na tako lak i precizan način, da će svako ko bude čitao ovu knjigu biti potpuno unet u senzibilitet i estetiku ove jedinstvene zemlje.

 

 

 

 

Podelite: