Dostava SAMO 99 din. Besplatna dostava za kupovinu preko 1999 din

Goran Stojčić, SLUČAJ DANIL HARMS

Da li je ljubav apsurd ili je to jedino stanje iz koje se ona istinski može sagledati? U kolopletu priča koje čine ovu proznu celinu sve je moguće, što nikako nije čudno jer je (uslovno rečeno) glavni junak, od kojeg ova pripovest i započinje, Danil Harms, branilac začudnog.
10.06.2019.
goran stojčić, slučaj danil harms

Piše: Aleksandar Petrović

 

Da li je ljubav apsurd ili je to jedino stanje iz koje se ona istinski može sagledati? U kolopletu priča koje čine ovu proznu celinu sve je moguće, što nikako nije čudno jer je (uslovno rečeno) glavni junak, od kojeg ova pripovest i započinje, Danil Harms, branilac začudnog. Susret njegovih roditelja odigrao se na nimalo romantičnom mestu. Kroz rupu u zidu logorske barake Olga i Bogdan su se čitavu godinu, svakodnevno, gledali na pet minuta polovinom pogleda. Iz te strasti rodio se Danil.

Ljubavni slučajevi se od tog trenutka ređaju bez jasnog reda i pravila, kakva je i ljubav o kojoj govore. Ona je neuhvatljiva, ogleda se u sitnicama, dodirima prstiju, amneziji, sadašnjosti, cvetnoj haljini, uspomenama, srcu boje praskozorja, preobraženju, neobičnim pojavama, dugačkim moždanim vijugama, ponavljanju, mirisu kafe, zakrivljenoj vinskoj čaši i svemu onome o čemu nikada ne biste pomislili da se može dovesti u vezu sa tim sveprožimajućim osećajem koji nam daje smisao. Ove priče podsmevaju se uslovima koje postavljamo da bismo voleli i bili voljeni gurajući nas u njenu bezuslovnost jer jedino tako možemo postati dovoljno čisti da bismo zaslužili njenu milost. Ima tu, naravno i smrti, Eros ne ide nikada bez Tanatosa, kao što je i ljubav uvek u paru, staroslovenskoj dvojini.

Na kraju, ili početku kako nam nepostojanje logičkih pravila u ovim pričama predočava, zapitaćemo se kako to ljubav zapravo nastaje i da li je to uopšte važno. Da li je i mi, čitaoci možemo pronaći kroz uranjanje u svet koji nam pisac nudi, kada učitavajući sopstvene uspomene između redova postajemo nevidljivi za sve ostale osim onog s kim nam je suđeno da se povežemo. I ako to već uspemo da osvestimo, da li ćemo tu priliku iskoristiti ili ćemo se zapitati gubimo li razum. Ljubav i razum ne idu zajedno.

 

https://www.makart.rs/knjige/knjiga-slucaj-danil-harms-goran-stojicic-21058

 

Podelite: