Gde smo to mi?

Iz ove knjige ćete naučiti koliko je istraživanje svemira veliki izazov i koliko su neverovatne ideje naučnika koji pokušavaju da razotkriju njegove tajne. Čitaćete o zvezdama, planetama i crnim rupama, međunarodnoj svemirskoj stanici i ekspediciji na Mars, teleskopima, sondama i raketama. O neverovatnim misijama, eksperimentima i vizijama gde sve zajedno imaju jedan cilj: otkrivanje ogromnog, misterioznog sveta u kojem je naša planeta samo mala tačka.
27.07.2022.
gde smo to mi

Ovih dana retko ko je uspeo da ne vidi sjajne fotografije koje je uspeo da snimi teleskop Džejms Veb. Glavni zadatak ovog teleskopa je prikupljanje podataka o najudaljenijim objektima u svemiru do kojih teleskop Habl ili zemaljski teleskopi nisu mogli da dosegnu. Teleskop je zajednički projekat NASA-e sa Evropskom i Kanadskom svemirskom agencijom. JWST pruža znatno poboljšanu rezoluciju i senzitivnost u odnosu na Habl i omogućava širok spektar istraživačkih studija u mnoštvu oblasti astronomije i kosmologije, uključujući posmatranje nekih od najudaljenijih događaja i objekata u svemiru, kao što je formirane udaljenih galaksija. Drugi ciljevi obuhvataju razumevanje formirane zvezda i planeta, kao i direktno snimanje eksoplaneta i nova.

Dana 11. jula 2022. godine, Nasa je predstavila javnosti prvu fotografiju iz svemira koju je napravio JSWT. Sledećeg dana objavljene su i druge fotografije iz istog seta. Naučnici su ove fotografije nazvali revolucionarnim i istorijskim. U planu je da teleskop bude u upotrebi pet godina, mada se inženjeri nadaju da će teleskop moći da sprovodi naučna ispitivanja bar deset godina.

U skladu sa ovim sjajnim vestima iz svemira, podsećamo vas da u našem kutku u Čumiću možete "skinuti zvezde najmlađima", te im u sjajnom izdanju knjige Ovde smo, izdavačke kuće Kozikas, donesete malo svemira u sobe. Fenomenalne ilustracije, tvrd povez i mnoštvo anegdota iz svemirske stanice približiće najmlađima ovu temu, ali će ujedno biti i sjajna podloga za učenje.

Podelite: