Gabrijel Garsija Markes: 8 zanimljivosti

Nobelovac iz Kolumbije, genijalni pisac koji je proslavio žanr magičnog realizma, oduševio je generacije čitalaca širom planete. Makart je ovog meseca pripremi sjajnu ponudu: 20% popusta na sve naslove ovog pisca.
08.08.2021.
gabrijel garsija markes 8 zanimljivosti

 

  1. Ideja za knjigu 100 godina samoće pogodila je Gabrijela Garsiju Markesa dok je vozio svoju porodicu u Akapulko. Toliko je bio nestrpljiv da prenese svoju ideju na papir, da je okrenuo auto i vratio se kući.
  2. Knjiga “Sto godina samoće” prodata je u više od 30 miliona primeraka širom sveta.
  3. Na pitanje kako je počeo da piše u intevjuu za The Paris Review, Markes je odgovorio da mu je pomagalo crtanje. “Pre nego što sam mogao da počnem da čitam ili pišem, crtao sam stripove u školi i kod kuće”.
  4. Zabranio je da se po njegovoj knjizi “Sto godina samoće” napravi film. Ovo je njegovo najprodavanije, najprevođenije, ali i najsloženije delo.
  5. Markesa su odgajili baka i deka koji su, takođe, bili vrsni pripovedači, odnosno na temeljima tih sujevernih, narodnih priča, Gabrijel Garsija Markes gradi svoj magijski realizam.
  6. “Sve dok ima žutog cveća, ništa loše mi se ne može dogoditi”. Markesova omiljena boja bila je žuta. Na svom pisaćem stolu uvek je držao žutu ružu, a često je i nosio zadenutu za odelo. Tokom njegove sahrane 2014. godine hiljade leptira od žutog papira bačeno je u vazduh u Palati lepih umetnosti.
  7. Na jednoj filmskoj premijeri Mario Vargas Ljosa udario je Gabrijela Garsiju Markesa u oko. Malo se zna o ovom incidentu i ne može se sa sigurnošću zaključiti šta je isprovociralo Ljosu da udari Markesa.
  8. Markes je tvrdio da je čitajući Kafku otkrio nove mogućnosti i ideje u književnosti. Interesantno je da se Markes prvi put susreo sa Kafkinim pisanjem čitajući Borhesov „poboljšani“, tj. borhesovski prevod originala.
Podelite: