Frida Kalo - 5 zanimljivih činjenica

Kao jedna od najpoznatijih umetnica novijeg doba, Frida Kalo ima životnu priču koja je postala skoro isto toliko popularna kao i njena umetnost. Evo 8 zanimljivih činjenica o njenom životu.
06.10.2021.
frida kalo 5 zanimljivih činjenica

Frida nije oduvek želela da se bavi slikarstvom

Frida Kalo je rođena 1907. godine u selu na periferiji Meksiko Sitija. Njen otac, Vilhelm, bio je nemački fotograf koji se preselio u Meksiko 1891. Tamo je upoznao i oženio Fridinu majku, Matildu. Matilda je bila veoma religiozna dama, pa je Fridino vaspitanje je bilo strogo. Kasnije je svoju mamu opisala kao "ljubaznu, aktivnu i inteligentnu, ali i proračunatu, okrutnu i fanatično religioznu". Frida je bila posebno bliska sa ocem i provodila bi dane na kraju pomažući mu u njegovom fotografskom studiju, gde je stekla ukus za umetnost. Ali iako je volela da pomaže svom ocu, pa čak je i uzela neke časove crtanja od porodičnog prijatelja, nije joj to bila prva strast. Umesto toga, bila je fascinirana naukom i biologijom i sanjala je da jednog dana postane lekar.

Frida je imala samo 6 godina kada ju je dečja paraliza dovela do invaliditeta

Kada je imala šest godina, imala je virus zbog kojeg joj je desna noga postala tanja i kraća od leve. Kasnije u životu, Frida je postala poznata po tome što je nosila dugačke šarene suknje - nešto što je počela da nosi da bi sakrila nogu. Zbog bolesti, Frida je morala da uzima mesece van škole. Kad se vratila nakon tolikog odsustva, druga deca nisu želela da imaju ništa s njom, i maltretirali su je zbog šepavosti koju je sada imala. Iako su tada mnogi govorili da je fizičko vežbanje „neprikladno“ za devojčice, tata ju je pozvao da izađe i bavi se sportom što joj je pomoglo da povrati snagu!

Slikala je svoju bol i invaliditet

Tokom svog života, Frida je stvorila 143 slike, uključujući 55 autoportreta. Frida Kalo je rekla: "Slikam sebe jer sam često usamljena i zato što sam tema koju najbolje poznajem." Njeni sirovi i emocionalni autoportreti često su prikazivali i njene fizičke i psihičke rane iz života i nesreće sa temama bola, invaliditeta, povreda i krhkosti. Jedna od njenih najpoznatijih slika, Slomljena kolona, prikazuje njenu slomljenu kičmu.

Imala je buran brak sa Dijegom Riverom

Fridin desetogodišnji brak sa Dijegom bio je buran jer su oboje imali više afera. Frida je imala afere i sa muškarcima i sa ženama. Dijego je čak imao aferu sa Fridinom mlađom sestrom Kristinom. Razveli su se 1939. godine, ali su se godinu dana kasnije ponovo venčali. Iako je njihov drugi brak bio težak kao i prvi, Frida je ostala u braku sa Dijegom do smrti.

Na svoju prvu samostalnu izložbu došla je u kolima hitne pomoći

Kako su godine prolazile, Fridino zdravlje je postajalo sve gore, pa je poslednjih nekoliko godina provela u bolnici. Za kretanje se sada uglavnom koristila invalidskim kolicima ili štakama. Uprkos tome, nastavila je da slika. Godine 1953, pred kraj svog kratkog života, Frida je bila uzbuđena što otvara svoju prvu samostalnu izložbu u Meksiku. U to vreme je, po nalogu lekara, bila u krevetu i niko nije očekivao da će se pojaviti. Međutim, pobrinula se da ipak bude tamo. Vozilom hitne pomoći stigla je u galeriju i naredila da je donesu na nosilima i smeste u krevet, gde je mogla da uživa u otvaranju.

Podelite: