Elizabet fon Arnim, ČAROBNI APRIL

Čarobni april je pitka i bajkovita priča koju je Elizabet fon Arnim napisala početkom dvadesetih godina prošlog veka i čija je radnja smeštena upravo u taj vremeski period. Čitajući knjigu, upoznaćemo četiri žene, Engleskinje, koje će zajedno provesti nezaboravan prolećni mesec na italijanskoj rivijeri.
25.06.2020.
elizabet fon arnim, čarobni april

Roman počinje oglasom u novinama u kojem se za izdavanje na mesec dana nudi srednjovekovni dvorac na italijanskoj obali Sredozemlja. Za gospođu Vilkins koja je svoj život provela čekajući zahtevnog muža, to je bio pravi izazov koji se ne sme propustiti. Zato je ona pozvala gospođu Arbutnot, koju je površno poznavala iz crkve u koju su zajedno išle, da joj se pridruži na ovom odmoru, što je ona prihvatila kako bi se malo sklonila od iscrpljujućeg dobrotvornog rada. Zapravo, gospođa Arbutnot se, posle bračnog razočaranja koje je usledilo posle velike zaljubljenosti, ali i smrti njihove bebe, u potpunosti posvetila Bogu i pomaganju drugima.

Kako bi uštedele novac za ovakav put, njih dve su odlučile da pozovu još dve žene da im se pridruže – mladu i lepu Kerolajn, koja je usled lagodnog života postala suviše dosadna, cinična i depresivna i gospođu Fišer, stariju ženu sa štapom, koja je neumoljivo sudila svima i neprekidno pričala o poznatim ljudima koje su njeni roditelji poznavali kada je ona bila mala.

Tako se ove četiri žene upuštaju u jednu avanturu koja će im ostati u pamćenju za ceo život.

Na početku njihovog boravka u Italiji, kako se još uvek jedva i poznaju, dolazi do manjih nesuglasica i čarki, ali vremenom one postaju bliske prijateljice. Svaka od njih, konačno izdvojena od svakodnevice i muškaraca, doživljava određene spoznaje i lični razvoj.

Taman kada vas ponese ova opuštena atmosfera, dešava se nenadani preokret koji će u njihov odmor uneti neočekivane emocije. Iako možemo naslutiti srećan i romantičan kraj, čitanje neći biti ništa manje uzbudljivo.

 

 


 

Podelite: