Elena ferante, MUČNA LJUBAV

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante kojim je ona i stekla slavu u rodnoj Italiji i koji joj je dao krila da nastavi sa sjajnim pisanjem. Ova knjiga je emocionalno veoma jaka, a živopisni i često brutalno iskreni opisi daju joj intenzitet koji čitaoca vuče da dalje čita, ali ujedno i uznemiruju.
09.02.2021.
elena ferante, mučna ljubav

Priču pripoveda Delija koja pokušava da otkrije istinu o svojoj majci, odmotavjući klupko sećanja i ulazeći u tamne lavirinte prošlosti. Na to ju je pokrenula smrt majke koja se udavila dolazeći kod nje u u Rim. Njeno telo je nađeno sasvim nago, osim neobičnog grudnjaka koji je imala na sebi i koji nije ličio na ono što je ona ikada nosila. Bio je to skupocen, čipkani veš koji nije mogao da se uporedi sa starim stvarima kakve su bile karakteristične za nju. Na telu nije bilo tragova nasilja koji bi ukazali na ubistvo. Ipak, šta joj se dogodilo?

Pokušavajući da shvati šta je dovelo do Amalijine smrti, Delija će biti primorana da se suoči i sa mogućnošću da njena majka nije bila osoba kakom ju je ona smatrala. Jedini način da dođe do istine jeste da zaviri u prošlost.

U pokušaju da sklopi slagalicu jednog života, Delija se vraća u svoj rodni Napulj, istovremeno tako poznat, ali i nepoželjan, u kome je ona primorana da prilagodi svoje ponašanje opštem haosu koji tamo vlada. Žene su i dalje podređene muškarcima i nemaju nezavisnost poput onih u Rimu. Delija je zato suočena sa muškim pogledima i dodirima u prolazu, a rodbina koju sreće je tera da se presvuče i skine šminku. U iston tom duhu, ni Amaliji nikada nije oproštena odluka da napusti muža nasilnika. Njen rođeni brat, Delijin ujak, nikada je nije podržao iako je toliko puta video isprebijanu.

Najvažniji u celoj priči je odnos majke i ćerke. Tragajući za odgovorima, Delija će sve više shvatati da ona i njena majka nisu toliko različite i da sada, kada Amalije više nema, ona nju ipak oseća svuda u sebi.

Vreme provedeno u Napulju neće joj pružiti sve odgovore o majčinom životu, ali će joj svakako pomoći da sazna više o samoj sebi.

Podelite: