Ekranizacije romana Besede o Zemljinoj prošlosti

Nova animirana adaptacija trilogije Besede o Zemljinoj prošlosti Liju Cisina, koja uskoro stiže na male ekrane, vratila je roman „Problem tri tela“ na vrh kineskih top-lista najčitanijih knjiga.
22.01.2023.
ekranizacije romana besede o zemljinoj prošlosti

Animirane i filmske adaptacije

Taman kada smo pomislili da roman „Problem tri tela“, koji je ovenčan nagradom Hugo, ne bi mogao ponovo da dominira kineskim listama bestselera, pokazalo se da smo pogrešili.Ne samo da je prvi deo trilogije skočio na prvo mesto OpenBookove top-liste nego su i preostala dva nastavka Mračna šuma i Kraj smrti dospela na treće i četvrto mesto. Cisinova knjiga „Problem tri tela“ je objavljena 2008. godine, ali je prvobitno izašla 2006. godine kao priča u nastavcima u časopisu Science Fiction World. Ove knjige zajedno čine trilogiju veoma prustovskog naslova – Besede o Zemljinoj prošlosti, premda je mnogi ipak umesto toga zovu Problem tri tela.


Prevod ove trilogije na engleski jezik pojavio se 2016, na srpskom 2019. godine, dok naslovna strana knjige mnogo liči na filmski plakat.
Da li postoji neka veza između ta dva? I te kako. Netfliksova TV adaptacija je u postprodukciji i trebalo bi da bude emitovana ove godine. Za produkciju je zadužen Dejvid Beniof (producentska kuća Bighead Littlehead); seriju su režirali Minki Spajro i Derek Tsang, a u glavnim ulogama se pojavljuju Džonatan Prajs, Džovan Adepo, Lijam Kaningem i Rasel Juen.Da li su se knjige Liju Cisina vratile na sam vrh kineskih top-lista zbog ove serije? Ne, već zbog jedne sasvim drugačije adaptacije. U pitanju je prva televizijska adaptacija u vidu animirane serije, koja je rađena u produkciji šangajskog „Bilibilija“ (kog ponekad zovu „B Site“).
Ova serija je emitovana u Kini početkom decembra, a naši saradnici iz OpenBooka kažu da je upravo ona uticala da se ove tri knjige pojave na novembarskoj listi bestselera u Kini. Trejler za animiranu seriju – u kom su producenti stavili naglasak na dinamičnija događanja iz drugog dela ove trilogije – objavljen je 20. novembra i ima više od 64 miliona pregleda.

 

 

Autor: Porter Anderson
Izvor: publishingperspectives.com; Netflix

 

Podelite: