Džulija Samjuel, I TO ĆE PROĆI

Nova knjiga u izdanju Psihopolisa „I to će proći: o životnim promenama, krizama i nadi“ nije još jedna knjiga o „samopomoći“.  Napisala ju je  Džulija Samjuel koja je jedna od najpoznatijih i najuvaženijih psihoterapeuta, a na osnovu višedecenijskog iskustva u radu sa klijentima koji su se suočavali sa problemima koji su nam svima bliski.
25.05.2021.
džulija samjuel, i to će proći

Kako je još Heraklit rekao 500. godine pre nove ere, jedina konstanta su promene. Ipak, iako neizbežne, upravo su one izvor naših životnih kriza. Autorka je u ovoj knjizi obuhvatila pet najvažnijih oblasti u kojima se suočavamo sa njima: u porodici, ljubavi, poslu, zdravlju i identitetu.

Promene se ponekad dese naglo i neočekivano, a ponekad su deo prirodnog protoka života, ali ono što ostaje jeste imperativ da se sa njima nosimo. Tuga i bol su sastavni deo života, a mi smo pred izazovom da se adaptiramo na novonastale okolnosti na najbolji način. Ono što autorka naglašava jeste fokusiranje na današnjem danu, pa tako savetuje da imamo određeni raspored aktivnosti, odnosno da sebi stvorimo rutinu koja će, pored posla, uključiti i vežbanje, šta god kome prija, a zatim i vreme izdvojeno za bavljenje stvarima koje nam podižu raspoloženje i smiruju nas. Drugi fokus mora biti nada u budućnost kao ona „alhemija koja može preokrenuti život“. „Nada nije samo emocija, iako to pomaže“, kaže ona, „to je takođe realan cilj sa planom i samopouzdanjem.“

Upravo se nada najviše ogleda u njenim studijama slučaja. U pričama o Leni koja se bori da zadrži roditeljsku kontrolu nad ćerkom koja se sprema za udaju, ili pak u priči o kurdskom izbeglici koji se bori sa identitetom i osećajem pripadnosti, ali i u priči o Mariji, udatoj ženi koja ima ljubavnika i priči o Robiju koji je izgubio ženu, Samjuelova posebno izdvaja nadu i optimizam.

Vremenom su se menjali životni stilovi, a sa njima u mnogome i problemi sa kojima se susrećemo. Jedna od upadljivih stvari je to što smo postali zahtevniji, skloniji perfekcionizmu i manje tolerantni. To nas je, u kombinaciji sa mnogo manje vremena, ali i izborom da slobodne trenutke provodimo ispred ekrana, dovelo do otuđivanja od ljudi, a upravo su međuljudski odnosi i razgovori sa bliskima ono što najviše može da pomogne.

Svakako, fraza „i ovo će proći“ jeste istina koja nas ponekad može ohrabriti, ali isto tako moramo biti svesni da će proći i oni dobri periodi. To je život. Reka sa bezbroj brzaka. Ipak, mi smo ti koji možemo naučiti kako da iz njih što pre i što bezbolnije isplivamo.

Podelite: