makart

Džon Irving, TUĐA PRAVILA

Kao i u ,,Svetu po Garpu” mladi čovek pokušava da nađe svoje mesto u svetu dok odrasta u institucionalnom, individualnom, porodičnom i socijalnom ludilu Nove Engleske.
15.01.2020.
džon irving, tuđa pravila

Kao i u ,,Svetu po Garpu” mladi čovek pokušava da nađe svoje mesto u svetu dok odrasta u institucionalnom, individualnom, porodičnom i socijalnom ludilu Nove Engleske. Homer Vels je siroče koje nikako ne uspeva da nađe porodicu koja bi ga zadržala i večito se vraća u sirotište koje vodi stari asketa, doktor Vilbur Larč, akušer i stručnjak za abortuse (i zavisnik od etra, takođe). Misija doktora Larča je da pruži ljudima ono što žele, bilo to siroče ili abortus. On i njegove koleginice se nadaju da će Homer izrasti u doktorovog naslednika i da će nastaviti njegov posao produžene božje ruke koja ženama omogućava abortuse. Međutim, iako je Homer uspešan šegrt, njegovi životni principi se ne poklapaju sa doktorovim zbog čega ga napušta kada napuni 20 godina. Odlazi da živi sa bogatom porodicom koja uzgaja jabuke i tamo će se sprijateljiti sa njihovim sinom i njegovom budućom ženom. Postaće pravi ekspert u poslu – što uključuje razdvajanje savršenih jabuka od onih koje se mogu koristiti samo za pravljenje sajdera. Ali kako jabuke uglavnom donose iskušenje, Homer će se uplesti u ljubavne probleme koji će ga, kao i sam roman, dovesti na sam početak, u pat poziciju. Kao i tokom pisanja ,,Sveta po Garpu”, Irving se ne boji sentimenta, i vrlo dobro zna kako da probudi emocije čitalaca opisujući roditeljsku ljubav, neželjenu siročad, starce obolele od Alchajmera i očajne žene primorane na abortus.

Irving ume da bude izuzetno duhovit čak i kada opisuje scene koje se graniče sa hororom – uzor mu je očigledno mogao biti Dikens – ali na trenutak prelazi granice ukusa kada opisuje neke od svojih patetičnih junaka, posebno žena. Otezanje ne baš zanimljivog zapleta može se podneti samo zahvaljujući brojnim scenama sa zanimljivim epizodnim junacima. Još važnije, iako se naziru obrisi zaista važnog književnog dela, nije baš sasvim jasno šta roman želi da poruči. I konačno, trud čitalaca da shvate poruku ponekad može biti dirljiv i zabavan, ali isto tako i iritantan ili razočaravajući.

Izvor: Kirkus Reviews

Podelite: