Džon Fauls, ČAROBNJAK

Otkako je prvi put objavljena 1965. godine, Čarobnjak je dugo smatran književnim remek-delom i jednim od prvih psiholoških trilera. Njen autor Džon Fauls napisao ju je sa brojnim lavirintskim zapletima koji se menjaju sa svakom novom stranicom i unose napetost.
26.06.2020.
džon fauls, čarobnjak

Nikolas Urfe, mladi englez željan da vidi svet, prihvata poziciju predavača na elitnoj akademiji na izolovanom grčkom ostrvu, ostavljajući svoju devojku Alison, nespreman da se skrasi.

I pored fantastične lepote ostrva, mladom profesoru ubrzo postaje dosadno. Nedostaje mu Alison i upada u neku vrstu depresije, čak pomišljajući i na samoubistvo. Ipak, to se brzo menja kada upozna gospodina Markusa Končisa, milionera koji poseduje najlepša ostrvska imanja i koji ga poziva u svoj dom. Tada stvari počinju da postaju veoma čudne.

Najpre, on tiho pita Nikolasa da li se oseća izabranim, a kada on zbunjeno odgovori da se svakako ne oseća tako, Grk mu odgovara: „Mislim da možeš biti.“

Dok govori o svom detinjstvu, svojoj ličnoj priči i životu, Markus počinje da igra seriju igara sa Nikolasom. On mu priča o mladoj devojci, svojoj ljubavi iz detinjstva i govori za sebe da je medijum i da veruje da je i Nikolas sličan njemu, a onda se iznenada pojavljuje devojka za koju gospodin Končis nagoveštava da je duh njegove davno izgubljene ljubavi. Ipak, Nikolas mu ne veruje.

Posle nekog vremena, Urfe shvata da ova mlada devojka ima sestru bliznakinju i da oni pokušavaju da ga prevare. Kada to saopšti Markusu, on menja priču objašnjavajući kako je ona šizofreničarka i kako je on leči od kako je postao doktor psihologije.

Priča se stalno menja i Nikolas od bliznakinja saznaje da su one unajmljene glumice čija je on meta, ali ne znaju zbog čega gospodin Končis igra ovu igru sa njim. On postaje sve sigurniji da je ovaj mračni milioner pokušao istu igru i sa bivšim članovima fakulteta i zbog toga pokušava da im uđe u trag.

Taman kada oseti da se zaljubio u jednu od bliznakinja, Nikolas dobija vest da se njegova nekadašnja devojka Alison ubila. Priča se menja iz časa u čas i on više ne zna kome može da veruje, da bi otkrio da bliznakinje i dalje igraju igru sa njim i da je sve bila laž. Svestan situacije, Nikolas ipak nastavlja da učestvuje u njoj pokušavajući da rasvetli pozadinu svega.

Koliko god je knjiga zanimljiva i drži nam pažnju, ipak je suviše preokreta i čitalac vremenom postaje nestrpljiv da sazna istinu. Ipak, to se na kraju neće desiti jer se roman završava neodređeno.

 

Podelite: