Dženi Ofil, ZAVOD ZA NAGAĐANJE

Ova knjiga, sada već priznate književnice Dženi Ofil, predstavlja portret jednog braka, od njegovog samog početka, do momenta suočavanja sa posledicama izgubljenog poverenja. Zavod za nagađanje je osmišljen i napisan hronološki, ali fragmentirano, u nizu kratkih vinjeta, ali uprkos tome, postoji jaka kohezija.
16.09.2020.
dženi ofil, zavod za nagađanje

Iako napisana bez imena samih likova, čitaoci neće imati problem da je dožive lično i da budu pogođeni svim onim što autorkini bezimeni likovi proživljavaju. Narator priče je supruga, koja nas suptilno, ali duboko uvodi u jedan mali, lični svet bola i potrage za izgubljenim željama i smislom.

Odnos ovog para je počeo prepun iščekivanja budućeg zajedničkog života, pun nade i entuzijazma. Godine su prolazile, a njih dvoje su, kao i svi drugi bračni parovi, naučili da prevazilaze sitne probleme i da se ustale u bračnom životu. Ali onda se dešava nešto što će srušiti sve – muževljeva prevara. Iako sama tema prevare nije ništa novo i spektakularno u književnosti, autorka je na jedan specifičan način ušla u njenu suštinu i provela nas kroz bol i bes njene glavne junakinje.

Ljuta i razočarana, žena forsira sastanak sa muževljevom ljubavnicom, i dok pada kiša, ona se priseća početaka veze i pisama koja su slali jedno drugome, a uvek sa istom adresom – Zavod za nagađanje. Svako od njih ih je čuvao u stanu koji ipak i dalje dele.

Ofil pred čitaoce ne donosi uredne zaključke, niti naznake opraštanja. Sve što je učinjeno između partnera u ovoj fazi njihovog braka ostaće u gorkim sećanjima. Ostaje preispitivanje svega, a pre svega želja i poverenja.

Ono što ovu knjigu zaista čini jedinstvenom jeste održavanje čvrste strukture koja sebi daje prostor za citate, poslovice, istorijske digresije, čak i izreke iz kolačića sreće, a koji zajedno sa težinom i snagom emocionalne dubine, čine ovo delo izvanrednim štivom malog obima, ali jakog naboja.

Upravo zbog svega navedenog, Zavod za nagađanje je uvršten u deset najboljih knjiga ove godine po kritikama New York Times-a.

 

Podelite: