Dženi Erpenbek dobitnica Međunarodne Bukerove nagrade 2024

Spisateljica Dženi Erpenbek dobitnica je Međunarodne Bukerove nagrade za 2024 godinu, zajedno sa prevodiocem Majklom Hofmanom.
23.05.2024.
dženi erpenbek dobitnica međunarodne bukerove nagrade 2024

Nemačka autorka Dženi Erpenbek i prevodilac Mihael Hofman osvojili su Međunarodnu Bukerovu nagradu za roman "Kairos". Ova knjiga opisuje ljubavnu vezu između 19-godišnje studentkinje i oženjenog muškarca u njegovim 50-im godinama, koja se odvija u istočnom Berlinu 1986. godine. Njihov destruktivni odnos simbolizuje „slomljeni idealizam“ Istočne Nemačke i konačni „raspad političkog sistema“.

Roman je pobedio među šest finalista izabranih od 149 prijavljenih romana. Nagrada se dodeljuje za beletristiku prevedenu na engleski i objavljenu u Velikoj Britaniji ili Irskoj. Novčana nagrada od 50.000 funti podeljena je između autora i prevodioca.

Dženi Erpenbek, rođena 1967. godine, odrasla je u Istočnom Berlinu. Mihael Hofman je prvi muški prevodilac koji je osvojio ovu nagradu otkako je uvedena u sadašnjem obliku 2016. godine.

Još ne postoji srpsli prevod ove knjige.

Jedini naslov koji je dostupan na našem jeziku POHOĐENJE, koji je Geopoetika objavila još 2009. godine. Drugi naslov, NOĆ BEZ SVITANJA, u izdanju IP Booka, je, na žalost, rasprodat.

 

Foto 1: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Foto 2: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podelite: