Džejms. M. Kejn, POŠTAR UVEK ZVONI DVAPUT

Džejms M. Kejn poznat je kao jedan od najvećih majstora kriminalističkih romana, a ujedno i kao začetnik noara, odnosno „crnog“ romana. Najpre se bavio novinarstvom, da bi kasnije otišao u Holivud i posvetio se pisanju scenarija. Svoj prvi roman Poštar uvek zvoni dvaput, objavio je 1934, kada mu je bilo četrdeset dve godine, a knjiga, najpre zabranjena u Bostonu zbog bronih opisa nasilja i strasti, postala je pravi hit.
31.03.2020.
džejms m kejn, poštar uvek zvoni dvaput

 

Ovo je priča o ljubavi, strasti, prevari i ubistvu, napisana na svega stotinak strana, tako da čitaoca u svakom momentu drži u neizvesnoj i napetoj atmosferi.

Sve počinje kada se neugledni lutalica Frenk pojavi u taverni koju drži Grk Nik i u kojoj radi njegova žena Kora. Iako je Nik dobar čovek, ona ga ne voli i udala se za njega iz očaja. Niku je potrebna pomoć oko posla i on zadržava Frenka da mu pomogne.

Kora, nekadašnja kraljica lepote u svojoj školi, sada je nezadovoljna žena, zarobljena sa čovekom koji joj je odbojan i na poslu koji je guši. Iako ne klasično lepa, ona sva odiše ženstvenošću i seksipilom. Frenk je upravo ono što joj je trebalo; pravi muškarac, jak i sirov. Tako se među njima razvija strasna, erotska veza koja će ih odvesti u mrak zločina.

Frenk i Kora odlučuju da dođu do lakog novca tako što će ubiti Nika, preuzeti posao i ostati slobodni da se prepuste jedno drugome. Naravno, ubistvo mora da izgleda kao nesrećan slučaj. Tako se oni odlučuju da celu stvar prikažu kao da se Nik udavio u kadi. Kora ga snažno udara, ali neočekivane okolnosti dovode do toga da on preživi. Srećom po njih, on ne sumnja šta se zapravo desilo jer zbog udarca dobija amneziju.

Posle ovog neuspelog pokušaja ubistva, Kora i Frenk smišljaju novi plan da ga se reše i insceniraju saobraćajnu nesreću. Oni Nika najpre naliju vinom, udare ga po glavi, a zatim survaju njegov auto u provaliju, tako da sve izgleda kao nesreća izazvana pijanstvom. Ipak, lokalni tužilac sumnja šta se zaista dogodilo, a kako nema dokaze da ih uhapsi, on se odlučuje da dvoje ljubavnika okrene jedno protiv drugog. Tako optužuje samo Koru za muževljevo ubistvo, dok Frenka prisiljava da potpiše žalbu protiv nje.

Kora, ogorčena i besna, nudi celo priznanje u kome bi detaljno opisala sve što se dogodilo. Međutim, njen advokat je prevari diktirajući priznanje svom ličnom pomoćniku, a ona se, ne sluteći podvalu, vraća u zatvor. Za nekoliko sati koliko će Kori biti potrebno da shvati da je prevarena, advokat će iskoristiti situaciju i, koristeći one koji su finansijski zainteresovani za ceo slučaj, uspeće da ponovnim svedočenjem privatnog detektiva izdejstvuje Kori sporazum o priznanju i uslovnu kaznu, bez zatvorskog roka.

Baš kada je sve kako treba i Frenk i Kora planiraju svoju zajedničku budućnost u ljubavi, njihova kola sleću sa puta i Kora gine. Ovoga puta u pitanju je zaista nesrećan slučaj i Frenk je očajan, ali biva optužen za ubistvo i osuđen na smrtnu kaznu.

Iako naziv romana nema direktne veze sa događajima opisanim u knjizi, on ipak sjajno prikazuje suštinu. Poštar uvek zvoni dvaput simbolički pokazuje da pravda na kraju uvek dolazi.

 

 

Podelite: