Domeniko Starnone, TAJNA

Roman Tajna je još jedna sjajna knjiga Domenika Starnonea u kojoj će se svaki čitalac pronaći. Ovo je priča o ljubavi napisana neospornim stilskim umećem ovog italijanskog autora koga smo već mogli da upoznamo čitajući Pertle i Šalu.
10.07.2020.
domeniko starnone, tajna

Glavni junak ovog romana je Pjetro, profesor iz Napulja, koji je u vezi sa svojom bivšom učenicom Terezom, a njihov odnos prepun je burnih svađa kakve i priliče razlici u godinama. Njena mladost i privlačnost preveliki su izazov za Pjetra, tako da njihova veza ne uspeva da postane stabilna i tada Tereza dolazi na ideju – svako od njih će ovom drugom reći svoju tajnu koju nikada nikome nije rekao i tako će zauvek ostati povezani. Ipak, takva vrsta povezanosti može postati veliko breme.

Ubrzo nakon „pakta“ koji su napravili razmenivši tajne, Tereza i Pjetro se razilaze. Ona odlazi u Ameriku gde je čeka posao iz snova, a on se zaljubljuje u Nadija, stidljivu i finu nastavnicu matematike koja je oličenje svega onoga što je Pjetro tražio. Posle kraćeg vremena, ona mu postaje žena, a zatim i majka troje njihove dece.

U međuvremenu, Tereza koja je nezavisna i uspešna mlada žena i koja dobija nove prilike u Americi, povremeno dolazi u Italiju što joj pruža priliku da se vidi sa Pjetrom.To se prvi put dešava baš pred njegovo venčanje, što baca senku na sve i dovodi ga do sećanja na tajnu koja pomalo liči na ucenu.

Ovo je knjiga koja likove predstavlja u realnom svetlu, nesavršene i zbunjene, što će svakom čitocu značiti kao podsetnik da smo svi mi u dubini isti, željnji ljubavi, uplašeni i skriveni od sveta, pa čak i samih sebe.

Starnone nam pokazuje rascep koji postoji u svakome od nas. On svog glavnog junaka suočava sa dve potpuno različite vrste ljubavi, a obe su podjednako dobre i podjednako loše, odnosno svaka od njih je jedinstvena. Ništa što je bilo zapravo ne prolazi, već se menja i ostaje pitanje da li i dalje volimo neku osobu ili možda samo sećanje na osećanje koje je u nama budila.

Tajna je roman za svakoga ko želi da zaviri malo dublje u ljudsko srce, a način na koji Starnone piše doprineće da u svakoj rečenici pronađete deo sebe u osobinama njegovih junaka.

Podelite: