Dobro došli u Meksiko!

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala.
29.07.2023.
dobro došli u meksiko

Komplet od tri romana meksičkog pisca Jurija Erere: "Konci kraljevstva", "Znaci koji su prethodili kraju sveta" i "Razmena tela", u prevodu Vesne Stamenković, objavila je beogradska izdavačka kuća Blum.
Ove tri knjige neformalno zajedno čine trilogiju koja je ovom meksičkom autoru donela status književnog superstara prvenstveno u SAD, ali i širom sveta, kaže se u saopštenju izdavača.

„Konci kraljevstva“, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo „Znaci koji će prethoditi kraju sveta“, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i „Razmenu tela“, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal. Svaki od ovih romana može se čitati samostalno, i to bilo kojim redosledom, pošto se događaji i likovi ne naslanjaju jedni na druge.

 

Juri Erera je možda i najznačajniji savremeni meksički pisac i jedan od značajnijih svetskih pisaca svoje generacije.

Zanimljivo je da Erera u SAD ima kultni status iako je njegova društvena kritika većim delom uperena ka njihovoj politici i odnosu prema imigrantima. Njegovi romani su veoma kratki, ali njihov opseg i zaokruženost nam ne dozvoljavaju da ih zovemo novelama.

 

„Njegov stil pisanja ne nalikuje nijednom drugom, to je jedinstveni preobražaj jezika, svojevrsni poetski sleng“, napisao je „Njujork tajms“

Uživajte u ovoj sjajnoj trilogiji, zahvaljujućiprevodu Vesne Stamenković i IK Blum.

 

 

Izvor

Podelite: