Dobitnik Bukera 2021. na spskom jeziku

Dejmon Galgut, južnoafrički pisac i dramaturg, rođen je 1963. u Pretoriji, u porodici jevrejskog porekla. Tako je postao treći južnoafrički pisac koji je dobio ovu prestižnu nagradu, nakon Nadin Gordimer i Dž. M. Kucija. Galgut smatra da je kratka priča Roalda Dala „Svinja“ najviše uticala na njegovo pisanje.
21.09.2022.
dobitnik bukera 2021 na spskom jeziku

Studirao je dramaturgiju na Univerzitetu u Kejptaunu, a svoj prvi roman, A Sinless Season (1982), napisao je kada mu je bilo sedamnaest godina. Posle zbirke kratkih priča, Small Circle of Beings (1988), objavljuje roman The Beautiful Screaming of Pigs (1991), a svetsku afirmaciju stiče romanom The Good Doctor (Dobri doktor, 2003), koji se iste godine našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu. Naredne godine delo je ovenčano nagradom Commonwealth Writers Prize (za najbolju knjigu iz afričkog regiona), a potom i nagradom International IMPAC Dublin Literary Award 2005. Nakon romana The Impostor (2008) i Arctic Summer (Arktičko leto, 2014), sa delom In a Strange Room (U nepoznatoj sobi, 2010) ponovo se našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu, koja mu je konačno dodeljena 2021, za roman The Promise (Obećanje).

U knjizi "Obećanje" vraćamo se u osamdesete godine prošlog veka, u južnoafričku Pretoriju i pratimo život jedne bele farmerske porodice koji počinje da se menja zauvek. Nakon smrti Rejčel Svort i obećanja koje joj je dato na samrti, tokom decenija koje će uslediti, to neispunjeno obećanje nastavlja da lebdi nad sudbinom onih koji su iza nje ostali.

Naratorovo oko kreće se između likova, ulazeći u njihove živote i njihove snove, dok se oko njih odvijaju dramatične istorijske promene. Troje dece Svortovih nesigurno koračaju kroz život: Anton, zlatni dečak, postaje ogorčeni čovek, suočen sa svojim nerealizovanim potencijalima, lepotica Astrid razvija se u ženu koja luta od jednog do drugog muškarca u uzaludnoj potrazi za ljubavlju, a najmlađa, Amor, čiji je život još na početku obeležen zastrašujućim događajem, ne može da umakne osećanju krivice.

U svakom od četiri odeljka romana raspliće se sudbina jednog člana porodice, a tragedije koje ih prate odražavaju ambijent društvene situacije cele zemlje, u kojem je nova generacija Južnoafrikanaca mogla da oživi eru jednakosti, ali su nepravde i ogorčenost samo poprimile drugačije lice, dok je put do demokratije ostao dug i krivudav.

Razvijajući priču veštim preplitanjem realizma i kvazimagijskog realizma i mudro koristeći motive narodne priče i mita o sudbini i gubitku, u svom romanu Obećanje Galgut efektno i uverljivo dočarava život u postaparthejdskoj Južnoj Africi, sve vreme držeći čitaoca u stanju meditacije i zamišljenosti nad univerzalnošću života i sudbine.

 

Podelite: