Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik

Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Luiz Glik, a ona je time postala prvi američki pisac koji je u poslednjih 27 godina dobio ovu nagradu, saopštila je Švedska akademija za književnost.
08.10.2020.
dobitnica nobelove nagrade za književnost luiz glik

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Luiz Glik „zbog njenog nepogrešivog pesničkog glasa koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim”. Ona je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, kao i prva američka državljanka koja je osvojila ovu nagradu u poslednjih 27 godina otkako je Toni Morison uzela nagradu 1993. godine.

Rođena je 1943. godine u Njujorku, a danas živi u Kembrižu, Masačusecu. Pored toga što se bavi pisanjem, ona je i profesor engleskog jezika na Univerzitetu Jejl.

U jednoj od najhvaljenijih zbirki laureatkinje Luiz Glik, „Divlji iris“ (1992), ona opisuje čudesni povratak života posle zime u pesmi „Visibaba”.

Ovogodišnja laureatkinja za književnost Luiz Glik debitovala je 1968. godine sa „Prvorođenjem” i ubrzo je proglašena jednom od najistaknutijih pesnikinja američke savremene književnosti. Objavila je dvanaest pesničkih zbirki i nekoliko tomova eseja o poeziji.

Njene radove odlikuje težnja ka jasnoći. Detinjstvo i porodični život, bliski odnosi sa roditeljima i braćom i sestrama, tema je koja je kod nje ostala centralna. Ispred Švedske akademije za književnost istakli su i da ona „traži univerzalno i u tom procesu crpi inspiraciju iz mitova i klasičnih motiva, koji su prisutni u većini njenih dela”.

„Averno” (2006) je majstorska zbirka, vizionarska interpretacija mita o Perzefoninom silasku u pakao, u zatočeništvo Hada, boga smrti, rekli su iz ove ustanove.

 

Izvor: Danas, 8.10. 2020.

https://www.danas.rs/svet/dobitnica-nobelove-nagrade-za-knjizevnost-luiz-glik/?fbclid=IwAR05A7MvlfYJdrBqskqrictIZC54ZVPC_B5nHUe3E1ua-xuMf_Ff9yv38Y8

Foto: Foto: Screenshot/Twitter/NobelPrize

Podelite: