Dobar dan, ja sam Blagoja... LONG PLAY (1950-2000.)

Ova knjiga nastala je na razigranom i nemirnom vetru moje ljubavi prema muzici. Knjiga je neka vrsta romantično nostalgičnog putovanja kroz prošlost muzike regiona.
19.12.2019.
dobar dan, ja sam blagoja long play (1950 2000 )

Dobar dan ja sam Blagoja, tačnije rečeno Borislav Pešić, a ovo je moja knjiga koju želim da vam predstavim. Ja sam fotograf i dizajner i autor sam ove, hajmo reći, velike knjige o rock and rollu prostora bivše Jugoslavije. Moje fotografije obuhvatile su period od 50 godina. Od samih početaka popularne muzike ovih prostora pa do kraja prošlog milenijuma.

Kao što je postojao zajednički prostor gde su delovali muzičari iz ove knjige, spojeni u bendove, tako sam ja uspeo da nagovorim 333 regionalna muzičara da sednu na istu crnu barsku stolicu, i da ih osvetlim jednakim svetlosnim ugođajem. Tako sam ih na neki način ponovo stavio u kontekst nečega zajedničkog.

Crna barska stolica je putovala samnom 6.5 godina preko granica i uživala u pogledu kroz prozor moga automobila, na sve ove naše prelepe predele. Bila mi je neka vrsta najboljeg prijatelja i na neki neobičan način,svedok i učesnik u nastajanju ove knjige.

Ova knjiga nastala je na razigranom i nemirnom vetru moje ljubavi prema muzici. Knjiga je neka vrsta romantično nostalgičnog putovanja kroz prošlost muzike regiona. Muzičari u knjizi poređani su abecednim redom (nema podele na bendove ili države) te sam i tu dodatno želeo da naglasim zajednički kulturni prostor delovanja kroz sve ove godine koje su iza nas, i da dam neku vrstu nade da tako može ostati zauvek, bez obzira na različitosti i granice koje uporno pokušavaju da nas rastave.

U knjizi ćete pogledati 1332 fotografije pošto je svaki muzičar predstavljen sa 4 portreta. Na skoro 400 stranica pronaći ćete pored svakog muzičara i odgovarajuću biografiju, pa sama knjiga ima i neku vrstu enciklopediske vrednosti, ali ipak želim da naglasim da je ovo moj izbor portreta pa tako i posmatrajte ovu celinu.

Ekskluzivna kutija u kojoj se nalazi knjiga u formatu je LP ploče i predvideo sam da se uklope u police sa vašim pločama gde joj je i nadam se mesto, između muzike koju volite.

 

Preuzeto sa FB stranice Long Play Book

Podelite: