Dipak Čopra, Rudolf E. Tenzi, SAM SVOJ ISCELITELJ

Većina nas je svesna da živi stresnim i brzim načinom života koji u svakom pogledu negativno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje. Takođe, mi taj negativan način života uzimamo kao neminovan, ne nalazeći ni vremena, ali ni konkretnih načina da menjamo sebe i svoje loše navike. Knjiga „Sam svoj iscelitelj: ojačajte svoj imunitet i ostanite zdravi do kraja života“ biće od neprocenjivog značaja svima onima koji žele da učine nešto dobro za sebe.
08.05.2020.
dipak čopra, rudolf e tenzi, sam svoj iscelitelj

Autori knjige, Dipak Čopra, vodeći stručnjak na polju integrativne medicine i dr Rudolf E. Tenzi, pionir neuronauke i čovek koji je otkrio gene koji dovode do Alchajmerove bolesti, već su po svojoj stručnosti dovoljna preporuka čitaocima. Osnovna poruka koju nam ovi stručnjaci šalju jeste da se navike mogu promeniti, a isto tako mogu nastati i neuronski putevi, pa čak i sama ekspresija gema. Naša prva linija isceljenja nalazi se u nama samima.

Dr Tenzi objašnjava da je potrebno 60 ili više dana da se uspostavi nova navika i to ne samo mentalno, već i fizički. Naša neuronska mreža stvara našu ličnost i način na koji vidimo svet. Svi mi imamo stotine milijardi neurona i desetine biliona sinapsi koji se preusmeravaju kada formiramo novu naviku. Isto je i sa našim genima.

Autori se nadaju da će pomoći ljudima da zaštite svoj imunitet stvaranjem holističkog i transformativnog zdravstvenog plana koji mogu da usvoje za život.

„Uprkos ekološkim toksinima, potencijalnim epidemijama i ubrzanom procesu starenja, značaj postizanja optimalnog zdravlja nikada nije bio presudniji, a teret za njegovo postizanje sada je na pojedincima koji svakodnevno prave ispravne životne izbore, što znači da ste Vi, a ne lekari i farmaceutske kompanije, sami odgovorni za svoje zdravlje“.

U ovoj knjizi Čopra i Tenzi, pored najnovijih istraživanja i uvida o vezama između uma, tela i imuniteta, čitaocima nude i sedmodnevni plan delovanja i daju alate za razvijanje puta samoizlečenja svakog pojedinca.

„Sam svoj iscelitelj“ je takođe knjiga koja je velikim delom usmerena ka upravljanju hroničnim stresom i upalama koji su zapravo osnovni rušitelji našeg zdravlja. Tenzi, pak, govori o tome da dijeta, kao jedna od najvažnijih metoda u suzbijanju upale, nije sama po sebi dovoljna, ali je svakako dobar početak. U vezi sa tim, autori nam u knjizi daju i listu namirnica koje imaju protivupalno dejstvo, kao i onih koje bi obavezno trebalo izbegavati. Tako bi, na primer, bilo poželjno da svako od nas u svoju redovnu ishranu uvrsti maslinivo ulje, bademe, lešnike, soju, đumbir, kurkumu, paprike, paradajz, zeleno lisnato povrće, kakao, kafu, biber, bosiljak, integralne žitarice, a da izbegava unos šećera, soli, nezdravih masnoća i nutritivno bezvrene hrane. Svakako bi trebalo unositi probiotike, jer zdravlje i imunitet potiču upravo iz crevne flore. Naravno, moramo uzeti u obzir da na to, osim ishrane, velikim delom utiču i stres i emocije.

Svako iskustvo menja veze između neurona u mozgu, pa tako čak i misao ili osećaj mogu promeniti stvari. Zabrinutost i anksioznost mogu prusmeriti i reprogramirati ekspresiju gena na negativan način. „Ako želite da vidite kakvo će vaše telo biti sutra, pogledajte danas svoje misli.“

 

 

Podelite: