makart

Devet činjenica koje niste znali o Tenesi Vilijamsu

Ako su vam se dopale pozorišne predstave rađene po njegovim dramama: Staklena menažerija, Tramvaj zvani želja i Mačka na usijanom limenom krovu, sigurno će vas zanimati i manje poznate činjenice iz života ovog nadarenog pisca.
10.06.2019.
devet činjenica koje niste znali o tenesi vilijamsu

Ako su vam se dopale pozorišne predstave rađene po njegovim dramama: Staklena menažerija, Tramvaj zvani želja i Mačka na usijanom limenom krovu, sigurno će vas zanimati i manje poznate činjenice iz života ovog nadarenog pisca.

  1. Pravo ime mu je bilo Tomas – Iako je do svoje dvadeset sedme godine bio u potpunosti zadovoljan imenom koje je dobio na rođenju, iznenada menja mišljenje i naziva sebe Tenesi. Ne zna se pravi razlog zašto je baš izabrao to ime ali postoje dve pretpostavke – da je to uradio (kako je naveo u autobiografskom eseju) u čast svojih predaka koji su se u Tenesiju borili protiv Indijanaca ili da su ga tako nazvale kolege s Univerziteta u Ajovi jer su znali da potiče s juga Amerike, iz države dugačkog imena.
  2. Prvu priču prodao je sa šesnaest godina – Prva priča koju je prodao časopisu bila je Nitokrisina osveta koja se bavila osvetoljubivom staroegipatskom vladarkom Nitokris. Za priču je dobio trideset pet dolara što bi sada iznosilo negde oko pet stotina dolara što je bio odličan početak koji mu je kako sam kaže odredio dalji tok karijere.
  3. Pre nego što se proslavio radio je u fabrici obuće – Zbog teških materijalnih uslova u porodici morao je da prekine školovanje i tri godine radi u fabrici odeće gde je raznosio kolica, glancao cipele i sastavljao narudžbine. Toliko je mrzeo taj posao da kada se sa dvadeset osam godina prijavio na literarano takmičenje za mlađe od dvadeset pet smatrao je da ništa nije lagao jer je bio mrtav te tri godine na poslu.
  4. 1937 godine učestvovao je na takmičenju za najbolju dramu i izgubio - Na godišnjem takmičenju za najbolju dramu na Univerzitetu u Vašingtonu prijavio se sa mračnom politički obojenom komedijom koja je osvojila četvrto mesto što je bio veliki šok za njega.
  5. Pomogao je Arturu Mileru da dobije pasoš - Kada je Stejt department odbio da izda putnu ispravu Arturu Mileru s objašnjenjem da podržava komunistički režim Tenesi je napisao pismo podrške kolegi u kojem je objasnio veličinu i značaj njegovog dela.
  6. Marlon Brando mu je popravio vodokotlić – Pre nego što je dobio ulogu Kovalskog u Tramvaju zvani želja, Brando je kao nepoznati glumac stopirao pet dana do kolibe koju je Tenesi iznajmio u Provinstaunu, kako bi stigao na audiciju na koju je svejedno zakasnio. Kada je konačno stigao posao ga je čekao ali ne kao glumca nego vodoinstalatera jer je u kolibi došlo do pucanja cevi. Kada je završio posao pročitao je nekoliko redova iz drame i oduševljeni Tenesi mu je na licu mesta dao ulogu.
  7. Vilijams je mrzeo filmsku verziju Mačke na usijanom limenom krovu – Iako je istoimeni film doživeo ogroman uspeh i bio nominovan za šest Oskara, Tenesi ga je prezirao jer je američka cenzura umešala prste i izbacila bilo kakve nagoveštaje homoseksulanosti među likovima kojih je bilo u drami. Smatrao je da je na taj način filmska industrija unazeđena za pola veka.
  8. U poznijim godinama glumio je u svojim dramama – Kako bi dobio dodatni publicitet za jednu od svojih predstava na Of Brodveju, igrao je u prvih nekoliko izvođenja jednu od glavnih uloga.
  9. Želeo je da mu posle smrti telo bace u okean – Poslednja želja mu je bila da njegovo telo uvijeno u čistu belu vreću bace preko palube u okean i to tačno na mestu koje je dvanaest sati severno udaljeno od Havane. Dakin, njegov brat, sahranio ga je na groblju u Sent Luisu.
Podelite: