Detektivski noar koji pomera granice

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo je debitantski roman Mirjane Drljević koji će vas bez sumnje zaintrigirati svojom detektivskom pričom, ali i emocijom i diskretnim humorom. Autorka je ovim delom odnela pobedu na konkursu izdavačke kuće Booka i OTP banke za najbolji neobjavljeni roman.
22.01.2023.
detektivski noar koji pomera granice

Iako u osnovi detektivski roman koji prati istragu o tri nestale devojke, ovaj novobeogradski noar je višeslojna, emotivna i suptilno duhovita knjiga o odrastanju u sumornim blokovima, prijateljstvima za ceo život i kompleksnom odnosu roditelja i dece. Brz, inteligentan i znalački vođen od početka do kraja, roman razotkriva posledice neizgovorenog i potisnutog u postjugoslovenskom društvu u kojem dominira kultura zaborava i prećutkivanja.

 

 

"Prolaznici koji su se tog 9. maja 2019. godine zatekli na beogradskom Trgu republike videli su neobičan prizor: tri potpuno nage devojke koje leže nepomično u ograđenom prostoru. Policija i hitna pomoć su pozvane, a prisutni posmatrači shvataju da pred sobom imaju devojke čiji je nestanak bio glavna tema prethodnih nekoliko dana."

Ovako počinje debitantski roman Mirjane Drljević koji je bio apsolutno bez premca među 575 rukopisa pristiglih na naš prvi konkurs za neobjavljeni roman. Pred vama je izuzetno delo koje funkcioniše na mnogo nivoa, jer autorka suvereno vlada pravilima žanra i koristi ga kao osnovu na kojoj će izgraditi kompleksnu priču o nekoliko generacija, njihovim odnosima, prijateljstvu, ljubavi, roditeljstvu i zemlji koja se raspala u eksploziji čiji šrapneli čak i tri decenije kasnije pogađaju nedužne.

Brz, inteligentan, višeslojan i znalački vođen od početka do kraja, roman Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo predstavlja veliko književno otkriće i značajan dobitak za savremenu srpsku prozu, a trenutno se nalazi i u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

 

 

Podelite: