Dejvid Gren, UBISTVA POD CVETNIM MESECOM

Ovo je knjiga napisana posle dugog istraživanja o istinitim događajima koji su se zbili dvadesetih godina prošlog veka. Njen autor Dejvid Gren iznosi brojne podatke i opisuje strašne zločine nad indijanskim plemenom Osejdži. Ubistva pod cvetnim mesecom možda najbolje može okarakterisati rečenica jednog belog biznismena iz Oklahome: „Osejdži postaju toliko bogati da će po tom pitanju nešto morati da se preduzme.“
28.08.2020.
dejvid gren, ubistva pod cvetnim mesecom

Ovo pleme iz Oklahome veoma se obogatilo od nafte koju su pronašli na zemlji na kojoj su živeli. Vremenom, počela su da se dešavaju ubistva koja su pripisivana različitim posledicama – od predoziranja alkoholom, ubistva u lokalnim tučama, ali i do očiglednih ubistava vatrenim oružjem, pa čak i bombama bacanim na njihove kuće. U suštini, između 1921. i 1925. godine ubijeno je preko dve desetine njihovog plemena, a novine su o tome počele da izveštavaju kao o „najneuobičajenijom serijom ubistava u analima zločina.“ Sam autor svedoči o tome da se o ovim ubistvima nije moglo pročitati ni u jednoj knjizi. Prosto su bili sklonjeni sa stranica istorije.

Dejvid Gren je pokušao da rasvetli pozadinu svega što se ovoj grupi Indijanaca desilo. Nakon što su oterani sa teritorije svojih predaka kao i tolika druga plemena, nekoliko hiljada Osejdžija se povuklo u deo zemlje koji je delovao sasvim neplodan, pa samim tim i nezanimljiv belim kolonijalistima. Međutim, ispostavilo se da je baš tu pronađeno veliko ležište nafte što je učinilo da se oni obogate, a što ih je, na žalost, učinilo metama.

Najpre je vatrenim oružjem ubijena sestra žene iz plemena Osejsžija, udata za belca. Potom je njena majka otrovana, a druga sestra je stradala u eksploziji kuće. Tako je počelo, a broj mrtvih je sve više rastao. Lokalni pravosudni zvaničnici i privatni detektivi su vodili istrage, ali pokazalo se da su ili nestručni, ili, što je verovatnije, korumpirani.

Na kraju se umešao i FBI. Čitav slučaj bio je od početka pod okriljem brojnih laži i prepreka. Uhapšen je jedan od vodećih građana kao glavni u zaveri oko ubistava Indijanaca i oduzet mu je njegov deo prihoda od nafte. Zatim su uhapšena još dvojica protiv kojih su postojali snažni dokazi. To je bilo dovoljno da slučaj bude zatvoren.

Ipak, Dejvid Gren je rešio da pronađe sve što može o ubistvima sa početka prošlog veka dok još postoje bilo kakvi dokazi o njima sklonjeni u raznim arhivama. Takođe, intervjuisao je potomke nekih od ubijenih Indijanaca i došao do zapanjujućeg zaključka. Naime, dokazi govore da je od 1921. godine ubijeno približno oko stotinu pripadnika ovog bogatog plemena, a sam Gren je pronašao i nedvosmislene dokaze protiv jednog ubice koji nikada nije procesuiran.

Knjiga je napisana majstorski, a što je još važnije, njenim izdavanjem je osigurano da ovi strašni zločini nikada ne budu zaboravljeni.

Podelite: