makart

Da se naježiš: 5 savršenih horor priča za oktobar

Da li i vi spadate među one koji jedva čekaju da vide prvi sasušeni list na zemlji jer to znači da se bliži oktobar, a to već znači da je Noć veštica iza ćoška? Ako ste se pronašli, onda za vas imamo idealnu preporuku za ove sive, jesenje dane! Makart preporučuje pet horor priča od kojih će vam se zalediti krv u žilama, čak i pre grejne sezone!
06.10.2019.
da se naježiš 5 savršenih horor priča za oktobar

Da li i vi spadate među one koji jedva čekaju da vide prvi sasušeni list na zemlji jer to znači da se bliži oktobar, a to već znači da je Noć veštica iza ćoška? Ako ste se pronašli, onda za vas imamo idealnu preporuku za ove sive, jesenje dane! Makart preporučuje pet horor priča od kojih će vam se zalediti krv u žilama, čak i pre grejne sezone!

1. Frankenštajn – Meri Šeli

Jeste li znali da se Meri Šeli smatra začetnicom horor žanra? Ideju za svoj roman Frankenštajn dobila je u Švajcarskoj, kada je, zajedno sa svojim suprugom Persijem Šelijem i Bajronom, učestvovala u internom takmičenju za najbolju priču o duhovima. Meri je roman objavila anonimno, pa iako su u početku svi mislili da je priča o naučniku koji se igrao boga delo njenog muža, njeno ime je ostalo upamćeno u istoriji kao ime žene koja je osmislila koncept ludog naučnika. Frankenštajn se danas smatra klasikom svetske književnosti, po njemu su snimljeni brojni filmovi i zaslužuje počasno mesto u biblioteci svakog poštovaoca horora i naučne fantastike.

2. Nekronomikon - Hauard F. Lavkraft

Lavkraft je jedan od vodećih majstora horora svih vremena. Ako volite ovaj žanr a još se niste susreli sa Lavkraftovim pričama, to samo znači da vam najbolje tek predstoji. Novo srpsko izdanje Nekronomikona sadrži 25 najpoznatijih priča ovog pisca, među kojima su „Zov Ktulua“, „Snovi u veštičjoj kući“, „Danički užas“, „Senka nad Insmutom“, „Boja izvan ovog svemira“, kao i stručni pogovor i napomene i beleške o delu. Osim toga, novo izdanje prati i novi dizajn i nove unutrašnje ilustracije priča.

3. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu – Ransom Rigs

Postoji li išta bolje od jedne dobre horor priče za oktobar? Naravno – dobra horor tetralogija! Ransom Rigs je postao poznat širom sveta zahvaljujući svojim fantastičnim pričama o gospođici Peregrin koja, na udaljenom, zabačenom ostrvu, vodi računa o svojim neobičnim štićenicima. Romani su upotpunjeni fotografijama koje dodaju na verodostojnosti ove neverovatne priče. Ukoliko volite horor estetiku i jezive priče, a ipak želite da noću mirno spavate, romani Ransoma Rigsa pravi su izbor za vas.

4. Ukleta kuća na brdu – Širli Džekson

Motiv uklete kuće izazivao je strah vekovima i inspirisao na stotine umetničkih dela. Jedno takvo, proglašeno klasikom horora 20. veka je i roman Ukleta kuća na brdu Širli Džekson. Četiri istraživača stižu na ovo zastrašujuće mesto nakon što su čuli glasine o čudnim stvarima koje se dešavaju iza zatvorenih vrata. Na početku njihova poseta izgleda kao da će biti samo jezivi susret sa neobjašnjivim fenomenima, ali Kuća na brdu dela polako, baš kao i autorka romana koja lagano gradi tenziju. Koga će Ukleta kuća odabrati da postane deo nje? Ako je istinski strah strah od nepoznatog, onda je ovaj roman istinska poslastica za strastvene čitaoce horora.

5. Autsajder – Stiven King

Spisak preporuka horor priča ne bi bio potpun bez jednog od najpoznatijih i najplodnijih pisaca današnjice, Stivena Kinga. Svoj novi roman King započinje naizgled lako rešivim slučajem ubistva lokalnog dečaka. Očevici tvrde da znaju ko je počinilac a i svi dokazi ukazuju na krivicu jedne osobe. Ta osoba, međutim, ima čvrst alibi, naime, u vreme ubistva čak nije bio u gradu. Kako neko može da bude na dva mesta u isto vreme? Istraga ubrzo postaje mnogo komplikovanija nego što se to činilo detektivu Andersonu, a u slučaj će se ubrzo uplesti i neke mračne, naprirodne sile.

Podelite: