ČUMIĆ BOOK FEST: 7 - 10. jun 2023.

Deveti Čumić Book Fest održaće se od 7. do 10. juna, u Čumićevom sokačetu, na platou ispred Makart Store.
25.05.2023.
čumić book fest 7 10 jun 2023

Deveti Čumić Book Fest održaće se od 7. do 10. juna, u Čumićevom sokačetu, na platou ispred Makart Store.

Kao i svake godine, biće prisutan veliki broj izdavača, a sva izdanja će biti na popustu od 20%. Pripremamo i akciju na kojoj ćete knjige moći da kupite po izuzetno ponovljnim cenama.

Prateći program - bogat kao i svake godine, a očekuje nas niz zanimljivih tribina i mnogo zanimljivih sagovornika.

PROGRAM ČUMIĆ BOOK FESTA:

Sreda, 7. jun - 18 h

Predstavljanje knjige 109 PLETENICA Jovane Kešanski

109 Pletenica je zbirka njenih tekstova objavljenih na društvenim mrežama koje su se šerovale brzinom svetlosti ali i brzinom promena u koje smo svi gurnuti- društvenih, socioloških, emotivnih. Jovanine priče dodiruju našu stvarnost, okolnosti, život, ali i autorkin intimni svet, porodični i njena lična preispitivanja. Knjiga o spremnosti na promene!

Sa autorkom razgovara Vanja Nikolić.

 

Sreda, 7, jun – 19 h

Iskustvo dizajna: Umetnost kao zanat Bruna Munarija

Jedan od najinspirativnijih italijanskih umetnika i dizajnera dvadesetog veka svoje razmišljanje otpočinje pitanjima: Šta rade dizajneri? Koja je funkcija dizajna? Kakvu ulogu dizajn ima u našoj svakodnevici?

Munari zagovara dizajn koji je funkcionalan, lep i pristupačan, ali koji, pre svega, odgovara nameni samog predmeta. Dizajniranje lampi, stolica, saobraćajnih znakova, postera, knjiga, automobila, kod Munarija je uvek vođeno održivošću i skladom pri estetskom odabiru. Podsećajući nas da je svaki predmet koji vidimo u modernoj svakodnevici nužno neko dizajnirao, Munari nas podstiče da svet posmatramo aktivno kako bismo ponovo uspostavili vezu između umetnosti i publike, između čoveka i umetnosti kao žive stvari.

Marina Milanović: Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2012. godine, na Katedri za grafičke komunikacije. Na istoj Katedri 2014. godine odbranila master, iz oblasti ilustracije. Angažovana kao ilustrator, sarađivala sa vodećim izdavačkim kućama u zemlji u oblasti dečije ilustracije (Kreativni centar, Zavod za udžbenike), od kojih se izdvajaju ilustracije Izokrenute priče po tekstu Branka Ćopića (Zavod za udžbenike), za koje dobija nagradu Neven za najbolje ilustrovanu knjigu u Republici Srbiji u periodu 2015/16. izdavačke godine.

Isidora Nikolić: Diplomirala na Katedri grafike knjige Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Magistrirala na istoj katedri sa bibliofilskim izdanjem knjige “Nevidljivi gradovi” Itala Kalvina. U polju dizajna i vizuelnih komunikacija autorka mnogih vizuelnih identiteta, oblikovanja publikacija, prostornih grafika, izložbi i grupnih radionica (Oktobarski salon, Belef, Memorijal Nadežda Petrović, OFF Guide, Grifon i drugi).

Razgovor sa Marinom Milanović i Isidorom Nikolić vodi Maša Tomanović

 

Četvrtak, 8. jun – 17 h

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA VS ŽIVI PISAC. Može li robot da napiše bolju knjigu i zašto ne može?

Učesnici: Aleksandar Šurbatović (živi pisaci i urednik izdavačke kuće Blum) i Vanja Subotić sa Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta – ekspertkinja u ovoj oblasti, autorka članka na temu ChatGPT u 32. broju časopisa Elementi.

Razgovor vodi Marko Srdanović

Četvrtak, 8. jun – 18 h

Gost: Vuk Vidor

Jedan od naših najistaknutijih stvaralaca u sferi vizuelnih umetnosti, autor je kolekcije fotografija objavljenih u knjizi WIERLD WORD, koja će biti predstavljena ovog puta. Ne tako davno, fotografije su snimane foto-aparatom, a slike su izrađivane u laboratorijama. Neke od njih su imale oznaku da su tehnički neispravne, te ih fotografske radnje nisu naplaćivale. Ova kolekcija zasnovana je na tim odbačenim fotografijama koje stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja života.

O knjizi, fotografiji, ali i o vrlo neobičnom i bogatom umetničkom životu, sa autorom razgovara Sara Arsenović.

Četvrtak, 8. jun – 19 h

Predstavljane književnice Ane Marije Grbić i razgovor o njenim knjigama MRTVI NA DODIR i SRNEĆA LEĐA. Ana Marija živi u Beogradu gde radi kao mentorka kreativnog pisanja, književna urednica, radio-voditeljka i ilustratorka. Objavila je tri zbirke poezije: Da, ali nemoj se plašiti (2012), Venerini i ostali bregovi (2014), Zemlja 2.0 (2018) i oralnu biografiju benda Idoli (Idoli i poslednji dan, 2019). Osnivačica je književnog udruženja ARGH. Članica je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.

Razgovor vodi Miloš Živković.

PETAK: NEMA PROGRAMA

Subota, 10. jun – 17 h

Druženje s Vladimirom Arsenijevićem

Teme za razgovor: novi roman DUHOVI, Krokodil festivaI i Krokodilov centar, humanitarni rad, prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, razgovor o iskustvu odlaska u Ukrajinu, Ukrajinska bioblioteka u Krokodilovom centru.

Razgovor vodi Marko Srdanović.

Subota, 10. Jun – 18 h

Ima li spasa u knjigama i zašto ne? Mogu li nam knjige pomoći i kako? Šta ljudi čitaju u ovim kriznim vremenima? Čemu se okreću kad im treba uteha? Šta bi trebalo da čitaju.

Učesnici: Gojko Božović, pisac i urednik izdavačke kuće Arhipelag i Marko Braković, psihoterapeut i pisac.

Razgovor vodi Marko Srdanović.

Subota, 10. Jun – 19 h

Predstavjanje prve pesničke zbirke Vladimira Skočajića Skoče – PONEKAD SE PROBUDIŠ U BEOGRADU.

O autoru u zbirci piše ovako: Vladimir Skočajić rođen je 1978. u Beogradu, u porodilištu pored auto-puta. Ceo život mu se vrti oko muzike. Najviše voli da spava uz albume Harolda Bada. Na radiju B92 2005. počeo je da pravi muzičku emisiju Gistro FM, koja i danas postoji na internetu. Živeo je u Teksasu dve i po godine. Misli da se idealan tempo života nalazi na slikama Edvarda Hopera. Piše pesme od osnovne škole. One su mu bekstvo od svega što boli.

Sa Skočom će nadahnuto razgovarati Marko Srdanović.

 

Subota, 10. Jun – 20 h

Čumić Book Fest za ovu godinu, zatvaramo uz muziku koju će za nas birati i puštati nam Skoča.

SPISAK IZDAVAČA:

AKADEMSKA KNJIGA
ALBION BOOKS
ARETE
ARHIPELAG
BLUM
BULEVAR
CLIO
DERETA
DOKAZ
ENKLAVA
FMK
FUTURA
GEOPOETIKA
HELIX
IMPRIMATUR
JETI
KLJUČ
KOSMOS
LAGUNA
LOM
Miba
Mostart
ODYSSEUS
OTVORENA KNJIGA
PARTIZANSKA KNJIGA
PLATO
PROMETEJ NS
PUBLIK
RADNI STO
KNJIĆEVNA RADIONICA RAŠIĆ
SLUŽBENI GLASNIK
SUMATRA
ŠTRIK
TEA BOOKS
TREĆI TRG

 

Podelite: