Cruja Šalev, LJUBAVNI ŽIVOT

Ljubavni život je roman koji se bavi svim aspektima ljubavi, kako fizičkim, tako i psihološkim i čitaoce tera da učestvuju u svemu što glavna junakinja proživljava. Autorka Cruja Šalev ga je napisala tako da se u njemu mešaju realni događaji i opažanja sa snovima i mislima, što čini da ovo štivo dobije poetski ritam. Sa punim pravom, nemački Špigl ga je uvrstio u dvadeset najboljih romana svetske književnosti u poslednjih 40 godina.
26.02.2021.
cruja šalev, ljubavni život

Čitanje ovog dela za čitaoce neće biti lako. Autorkina genijalnost je baš u tome što nas, kroz priču glavne junakinje Jare, uvlači u njeno stanje uma koje je prepuno kontradikcija, dvosmislenosti i opsesije. Ono što Jara proživljava, čitalac će takođe osećati, što čitanje ove knjige čini veoma intenzivnim.

Jara je mlada, udata žena koja ulazi u vezu sa dvostruko starijim Arijem, prijateljem njenih roditelja iz mladih dana. Ona nije u stanju da se odupre snažnoj erotskoj privlačnosti koju Ari kod nje budi svojim arogantnim i uzdržanim stavom i uskoro postaje žrtva sopstvenog unutrašnjeg stanja. Oseća da joj on stalno izmiče, da je korak ispred nje i da je podređuje svojim potrebama, raspoloženjima i svom komforu. U toj opsednutosti njime, ona zaboravlja na sebe i svoje potrebe i njena strast postaje njen zatvor.

Kroz ceo roman čitalac prolazi sa Jarom kroz lavirinte njenog uma. Ona se mislima iznenada vraća u prošlost, a zatim kroz neku reč ili sliku ponovo dolazi u sadašnji trenutak. Drugi put se prepušta snu ili maštarijama koje odjednom postaju stvarni, ali samo u njenom umu. Ona se muči i ne uspeva da ispliva iz svoje opsesije koja je celu obuzima. Rečenice kojima autorka opisuje ove tunele ljudskog uma su dugačke i baš onakve kakav bi bio pravi niz misli, tako da se čitalac vrlo lako može poistovetiti sa njenim unutrašnjim doživljajem teskobe.

Sasvim je izvesno da ćete po završetku čitanja ovog romana još dugo biti pod njegovim utiskom. Postaće vam jasno koliko je lako skliznuti u ludilo i uživati u njemu punim plućima. Zapitaćete se da li bi svakome od nas to moglo da se desi i to će vas uplašiti i dovesti do toga da dobro proispitate sve što ste do sada mislili o sebi.

Podelite: