Čije rođendane slavimo ovog novembra?

Nema mnogo pisaca rođenih u novembru. Alo to ne znači da ih nećemo pomenuti :-)
01.11.2023.
čije rođendane slavimo ovog novembra

Nil Gejmen

Nil Gejmen rođen je 10. novembra 1960. godine.

On je verovao da je strip autor, sve dok mu na nekoj zabavi jedan od prisutnih gostiju, inače urednik književnog dodatka lokalnih novina, nije objasnio da je to što on radi zapravo literarno stvaranje. Gejmen će kasnije u jednom prisećanju na ovaj događaj reći da se osećao kao žena koju su upravo obavestili da nije prostitutka već „kraljica noći“ ("I suddenly felt like someone who had been informed that she wasn`t a hooker, that in fact she was a lady of the evening.", Los Angeles Times

Niz zanimljivih detalja vezan je za ovog autora.

Univerzitet Kalifornija uveo je Sendmen kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, pop pevačica Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Nilu Gejmenu, a proslavljeni pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko Sendmena izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.

Zanimljiva je i izjava Gejmenovog školskog savetnika, koju je kao petnaestogodišnjak mogao da čuje pošto mu je rekao da bi želeo da pravi stripove: „A da li si razmišljao o poslu računovođe?“

 

Astrid Lindgren

Autorka Pipi duge čarape je rođena 14. novembra 1907. godine.

Osim što su njena dela prevedena na veliki broj jezika, ostaće upamćena i po tome što se zalagala za prava deteta, ali i kao veliki ljubitelj prirode za zaštitu životinja.

Godine 1988. je zahvaljujući njenom zalaganju donet zakon koji štiti domaće životinje – Lex Astrid.

Zahvaljujući njenom zalaganju Švedska je bila prva zemlja koja je zakonom zabranila fizičko nasilje prema deci.

Jedan asteroid je nazvan po njoj – 3204 Lindgren.

Njene beleške i rukopisi nalaze se u Kraljevskoj biblioteci u Stokholmu, a 2005. godine uvršteni su na Uneskovu listu svetske baštine.

Od 2014. godine na novčanici od 20 švedskih kruna nalazi se njen lik.

 

Džordž Eliot

Nije nepoznato da su nekada autorke pisale pod muškim pseudonimom da bi lakše ili uopšte mogle da izgrade karijeru.

Tako je bilo i sa Meri En Evans.

Meri je rođena 22. novembra 1819. godine.

Zanimljivost vezana za nju je to što je baš od nje potekla reč pop koja se odnosi na popularnu muziku. U pismu iz 1862. pisala je prijatelju o koncertu koji joj se nije dopao zato što je imao previše popa.

Podelite: