ČBF, vežite se, polećemo!

Čumić Book Fest će se održati ove godine od 21. do 26. juna, gde nas svakodnevno čekaju zanimljivi programi, radionice, tribine, književne večeri, druženja sa piscima, koncerti i mnogo smeha, muzike, zagrljaja i umetnosti. O samom programu, koji će svakodnevno trajati od 10h do 20h pročitajte više u nastavku teksta. Vidimo se u Čumiću!
20.06.2022.
čbf, vežite se, polećemo

Utorak, 21. jun, dan kada počinje vaš omiljeni festival, zar ne?!

 

 

17h - Sa knjigom na ti - razgovor vode Tijana Marjanović, Nataša Đuričić Marković, Sara Vučković i Milica Duždević.

Tijana Marjanović kaže za sebe da je ekonomista sa aspiracijom za sopstvenim biznisom, beznadežno zaljubljena žena i majka dva mališana koja je svoj bookstagram profil otvorila tokom karantina sa željom da nađe sagovornike sa kojima će pričati o knjigama. Bookstagram joj je, kako kaže, doneo saznanja o knjigama za koje možda nikada ne bi čula i jednog doživotnog prijatelja. Nataša Đuričić Marković je odlučila da ove godine isplovi iz burnih voda digitalnog sveta i pređe u neka mirnija mora, a u međuvremenu i dalje obožava da čita. Trenutna "gomila" kojom se bavi je "Točak vremena" za koji radi i lekturu. Voli da sadi cveće i mazi mačke, a nekad i da preseče dan knjiškom erotikom. Sara Vučković, najmlađi predstavnik sutra, apsolvent je Filološkog fakulteta u Beogradu, studira engleski jezik i književnost i pored čitanja najveća ljubav su joj serije i filmovi. Šta mislite, koliko ih je pogledala do sada? I za kraj, Milica, koja je od skoro novi član naše web posade. Trudi se da balansira između meridijana, putovanja, fotografije, pab kvizova i knjiga, kojih je trenutno 620, kaže, sinoć prebrojala.

Ukoliko imate neka pitanja za njih, sutra će rado odgovoriti na njih i pružiti vam uvid u svet knjiga iz četiri potpuno različita ugla. Možete ih pronaći i na Instagramu, uvek raspoložene za priču o knjigama:

@taste_column , @olenasbookshelf, @realisticnog_li_sanjara i @omnipotent_na

 

18h - Promocija knjiga "Naznaka hitno" i "Košmarnik" , o knjigama govoriće autori Violeta Ivković i Miloš Živković.

Od 18 časova ćemo se družiti sa autorkom knjige "Naznaka hitno", Violetom Ivković. Ova knjiga je priča o borbi žene koja je savladala jedan kancer, da bi je posle više od četvrt veka sustigao drugi, pogubniji. Violeta Ivković ispisuje anamnezu sopstvenih osećanja, strahova i nadanja, prelomljenu kroz prizmu bolesti i izlečenja, radosti, humora i kraja kao budne nužnosti. ’Hronoskopija’ za kojom autorka poseže literarna je saigra, ples po žici razapetoj od potresnog do duhovitog, od opominjućeg do uputnog, zadrhtaloj od strepnji i ustreptaloj od ljubavi. Ova knjiga, sem što je putokaz ka očuvanju sebe, iznad svega je pretnja i smetnja samoj smrti.

Takođe, imaćemo predstavljanje knjige "Košmarnik", Miloša Živkovića, kandidata za NIN-ovu nagradu. Vreme nije ispalo iz zgloba već se čuje „krckanje iščašenih udova otuđenih od zglobova”; nema „zuba vremena” već su zubi detinja trauma kao „ljigavi polumrtvi rak u usnoj duplji”. Nema sigurnog koračanja kroz procepe i logička ulegnuća Košmarnika, nema fetišizacije smrti, spoznaje ili katarze, samo ritam bezobalnih rečenica koji ne garantuje ništa osim vlastitog nestajanja.

 

19h - Razgovor sa Feđom Štukanom, promocija knjige "Blank"

 

Program prvog dana Čumić BookFesta zatvaramo razgovorom sa autorom knjige "Blank", glumcem, motoristom i piscem, Feđom Štukanom. Ovaj roman nam donosi autobiografsku priču od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske ""A"" produkcije. Priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi. Blank, bez dlake na jeziku, Feđa isto i potpuno neočekivani sagovornik. Dođite sutra i uverite se u genijalnost, surovi realizam i tragikomične momente koje ovo delo donosi i poslušajte šta nam naš gost iz Sarajeva poručuje.

 

Vidimo se sutra u Čumiću.

 

Podelite: