Buđenje Boga iz senke

"Zov Ktulua", priča H. F. Lavkrafta prvi put objavljena 1928. godine, klasik je američke horor literature. Sam Ktulu, koji sneva i čeka svoj trenutak na dnu mora, postao je središnji simbol čitave mitologije kosmičkog užasa koju je osmislio Lavkraft. Fransoa Baranže raskošno ilustruje ovu priču i predstavlja nezamenljiv deo ovog dua.
09.09.2023.
buđenje boga iz senke

Još samo nekoliko godina i proći će ceo vek od kako je Lavkraftov Zov Ktulua objavljen u jednom petparačkom časopisu.
On nije mogao ni da sanja o budućem uspehu svoje priče, o svemu što je ona kasnije inspirisala i iznedrila.
Ali zato je Lavkraft sanjao neverovatne svetove i sebi svojstvenim stilom predao ih nama.
Poznati ilustrator Fransoa Baranže je samo još jedna osoba u nizu očarana Lavkraftom, te je odlučio da se oproba u ilustraciji kosmičkih stvorenja. Rekla bih da je on to uradio savršeno.
Ilustracije su u boji, prikladne po svemu vremenu u kome se radnja odvija.
Njegov suptilan stil je dostojno dočarao atmosferu priče, bez groznomornih scena, već onako kako je i napisano. Sugestivno, uz nadiruću i sveprisutnu jezu.
Ovo izuzetno, luksuzno, izdanje se prethodnih dana pojavilo kod @carobna_knjiga i nešto je najlepše što se za dugo vremena uselilo u moju biblioteku.

 

 

Ko je Ktulu?
„Oni su došli sa zvezda i doneli Svoje idole sa Sobom."


Pre ljudi, eonima i još ranije, dok je čak i Sunce bilo mlado, negde iz univerzuma, sa zvezda, došli su oni sa svim svojim užasima. Negde su u dubini mora i čekaju da se sve uklopi za zemljotres koji bi ih oslobodio, a naša planeta bi postala nezamislivo stratište po kome bi oni harali.
Oni imaju moć da uđu u um i upravljaju snovima prijemčivih ljudi. Da ih ispune najstrašnijim i sasvim nezamislivim bizarnim noćnim morama. Da ih dovedu do potpunog ludila.
Priča je detektivska, a radnja započinje 1926. godine u Bostonu. Fransis Terston prelistava papirologiju iz zaostavštine svog deda-ujaka, koji je nedavno preminuo pod neobičnim okolnostima.
U jedinoj zaključanoj kutiji pronalazi spise zbog kojih pomišlja da je njegov ujak pod stare dane počeo da veruje u nepostojeće stvari i događaje.
Međutim spisi su potkrepljeni detektivskim istraživanjem, pa i sam Fransis kreće tim putem.
Saznaje za postojanje kulta koji obožava drevne i neizrecive užase.
Terston uviđa da se njegov ujak suviše primakao istini, u nekom trenutku je i sam počeo da strahuje za svoj život. U senkama obitavaju oni koji žele da probude usnulog boga Ktulua, kako bi širom sveta posejao ludilo i uništenje. Zvezde jesu u pravom položaju! Da li će Ktulu i horda ustati?


Mislim da bi zaista bilo suvišno, a i premalo, reći da sam uživala u čitanju.
Ono što sam konstatovala jeste da bi izuzetno bilo kada bi smo imali puno više na baš ovakav način ilustrovanih dela. Osim što su veliki užitak za nas čitaoce, sigurna sam da postoji veliki broj mladih ljudi koji bi se po prvi put upustio u listanje stranica uz ovakve, potpuno filmski, napravljene ilustracije.

 

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

Podelite: